Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag kallades jävla maktkåt"

/

Vänortsresan till norska Flekkefjord skapar nya konflikter i Bollnäs kommun. Nu hoppar fullmäktigeordföranden Ingrid Hammarberg (FP) av resan trots att hon till slut kom med i den kommunala delegationen.
-I kommunstyrelsen förekom det svordomar och könsrelaterade tillmälen mot mig. Det går inte att acceptera, säger en upprörd Ingrid Hammarberg.

Annons

Enligt en skrivelse från Ingrid Hammarberg till kommunstyrelsen på fredagen så kallade en av ledamöterna henne "jävla maktkåt" vid torsdagens sammanträde.

Vem som svarade för yttrandet framgår inte av skrivelsen.

Men på direkt fråga namnger Ingrid Hammarberg oppositionsrådet Ingvar Persson (M).

- De ord som fälldes känns väldigt jobbiga. Det handlade om tydlig mobbning.

Ingrid Hammarberg upplevde det också som extra obehagligt att en del ledamöter skrattade.

- Men det fanns också en del som blev illa berörda och gav mig stöd, till exempel Vänsterpartiets Ann-Renée Forsström och Sjukvårdspartiets Kent Hedberg.

- Det känns bra mitt i bedrövelsen.

Som framgick i tisdagens Ljusnan så ställdes Ingrid Hammarberg först utanför delegationen till Flekkefjord trots att hon är kommunfullmäktiges ordförande.

I kommunstyrelsens arbetsutskott klargjorde den politiska majoriteten, Centern och Socialdemokraterna, att de i stället ville se första vice ordföranden Maud Kvarnäng (C) och Ingvar Persson (M) som representanter tillsammans med kommunchefen Leopold Stoltz. Deras respektive skulle också få följa med.

Ingrid Hammarberg utsågs dock i kommunstyrelsen sedan Ann-Renée Forsström föreslagit henne.

Det var i den diskussion som följde under ärendet som Ingvar Persson fällde det kontroversiella yttrandet.

- Då hade jag också fått höra att min roll nu är begränsad till att föra klubban vid fullmäktiges sammanträden och inget annat eftersom jag inte tillhör majoriteten. Representationen skulle inte ledas av mig, det klargjordes tydligt, säger Ingrid Hammarberg.

I brevet till kommunstyrelsen skriver hon:

"Jag har personligen tagit illa vid mig av den kränkande behandling jag utsattes för".

Nu lämnar Ingrid Hammarberg delegationen, men hon har inga planer på att avgå som kommunfullmäktiges ordförande.

- Nej, absolut inte!

Ingvar Persson medger att han kallat Ingrid Hammarberg för "jävla maktkåt".

- Det var inte det bästa sättet att formulera sig på, men jag står för det. I övrigt vill jag inte kommentera det här, säger han.

De båda har legat i fejd även tidigare. När det blev en ny politisk majoritet i kommunen mitt under mandatperioden krävde Ingvar Persson omedelbart Ingrid Hammarbergs avgång trots att båda nu tillhör oppositionen.

 

 

Mer läsning

Annons