Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till åtta vindkraftverk

Vindkraftföretaget Ownpower Projects har fått bygglov för åtta vindkraftverk på Svartboklint och Bjärkberget öster om Vallsta.
Arbetet med vägdragning planeras komma igång under hösten, men först 2011 kan vindkraftparken finnas på plats.

Annons

Redan i april förra året sökte dåvarande Vindvision Norr AB förhandsbesked om bygglov för sju vindkraftverk på Svartboklint och ett på närbelägna Bjärkberget. Nu är det Ownpower Projects, med huvudkontor i Visby, som tagit över projektet och beviljats bygglov för kraftverken.

Ansökningarna lämnades in i oktober 2008 och vid miljö- och byggnämndens sammanträde på onsdagen beviljades de av en enig nämnd. Under handläggningstiden har vissa anpassningar gjorts i planerna, i samråd med kommunens tjänstemän.

De åtta vindkraftverken blir högst 145 meter höga och kommer att synas på långt håll från Ljusnans dalgång, men deras påverkan på landskapsbilden bedöms som acceptabel av nämnden. Miljökrav – som bland annat gäller buller och skuggor från kraftverken – anses uppfyllda och nya vägar ska dras så att områden med större naturvärden och hydrologiskt känsliga områden inte påverkas.

Mer läsning

Annons