Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensiva dagar på Loses

/

De glada amatörerna i Finnskogsteatern har inte hunnit känna efter om de har några premiärnerver. På lördag ger skådespelarna den första föreställningen "Omfemtioår" – en skröna om Loses år 1959.
– Om jag är nervös? nej, sådant har vi inte tid med, skrattar David-Reino Svensson.

Annons

Det har varit en intensiv tid för skådespelarna i Finnskogsteatern. Under våren och försommaren har de övat inför föreställningen Omfemtioår och den senaste veckan har ensemblen träffats varje dag för att få allt att stämma inför morgondagens premiär.

Manusförfattaren, regissören och skådespelaren David-Reino Svensson utlovar en tokrolig skröna om folket på Loses år 1959. Det är en fristående fortsättning av Kontaktannonsen från 2006, Tjärlek, Tjuvjakt å Tjäringar från 2007 och Kvällsbussen från 2008. Många av figurerna är inspirerade av profiler från förr och många namn känns igen från tidigare föreställningar.

- Jag är född 1940 och som barn följde jag med morsan och farsan till olika personer i Finnskogen. Många av historierna och folket finns i mina uppsättningar. Delvis av det som händer på scenen, har hänt i skogarna, säger David-Reino Svensson och ler.

Omfemtioår tar oss tillbaka till år 1959 och människorna på Loses har lämnat svårigheterna efter andra världskriget bakom sig. På ett kafé har byborna samlats för att dricka kaffe och till tonerna från en jukebox börjar fantasin att flöda, hur ser det ut om femtio år? Idéerna och förslagen är lika många som folket i byn.

Mer läsning

Annons