Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte alltid billigare med upphandling

- Varför inte handla billigare lokalt? Den frågan ställer sig bland andra varuhuschefen Johan Thyrén på Elgiganten i Bollnäs, när kommunen nu planerar att köpa läsplattor – Ipads – till sina politiker och revisorer.
- Vi kan riskera skadestånd i så fall, säger kommunens ekonomichef Kjell Öhrström.

Annons

I förra veckan föreslog kommunstyrelsen att kommunen ska köpa in läsplattor med surfmöjligheter (Ipad) till 120 politiker och fem revisorer – till en beräknad kostnad av cirka 700 000 för plattor med fodral.

Styckekostnaden per platta var då drygt 5 200 kronor (utan moms), ett pris som bland andra Jan Lahenkorva (S) reagerade på. Han konstaterade att det var billigare att köpa en platta själv i butik.

En annan som reagerat är Johan Thyrén på Elgiganten, som skickat ett mejl med offert till kommunchefen.

"Jag förstår att ni har en upphandling ni ska följa, men vill ändå skicka över ett förslag och påvisa skillnaden i kostnad och uppmuntra er att handla lokalt", skriver han.

- Om Inköp Gävleborg gjort billigare inköp, har de lyckats bra, säger han – och påpekar att han har skickat sitt förslag helt förutsättningslöst.

Kjell Öhrström, som också är biträdande kommunchef, säger att han självfallet ska lämna ett svar till företaget:

- Vi följer lagen om offentlig upphandling – och kommunernas upphandlingar genomförs av Inköp Gävleborg. Det innebär att vi är skyldiga att göra beställningar från de leverantörer som har upphandlats, så länge avtalen gäller.

Mer läsning

Annons