Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insatser för unga samlas under ett tak

/
  • Ewa Marianne Jonsson på arbetsmarknadsenheten tror mycket på det nya centrumet för unga.

Snart finns ett centrum för unga där olika instanser samverkar. Det är en del i den nya överenskommelsen. Arbetsmarknadsenheten får också ansvar för unga som inte slutfört sin gymnasieutbildning.

Annons

En konkret åtgärd i överenskommelsen mellan Bollnäs kommun och arbetsförmedlingen är ett så kallat navigatorcentrum för unga i åldern 16-24 år. Här ska arbetsförmedlingen, socialtjänsten, arbetsmarknadsenheten och en studie– och yrkesvägledare från Hälsinglands studieförbund finnas samlade. Sannolikt kommer runt 13 personer att jobba där. Det ska också finnas nära samverkan med andra aktörer så som näringsliv, föräldrar och branschorganisationer.

Läs också: Projekt som leder vidare

– Samordning är viktigt och det är en styrka att samlokalisera. Vi kommer att bli bättre på att möta ungdomarna där de är och det här känns jättebra, säger verksamhetschef Ewa Marianne Jonsson på arbetsmarknadsenheten.

Hon ser stora fördelar med det nya centrumet som är tänkt att starta första januari 2016 om man hittar en lämplig lokal.

– Ungdomen kan snabbare få hjälp och behöver inte skickas mellan olika myndigheter. Och det blir lättare att veta var man ska vända sig. Nu kommer det att finnas ett ställe dit de unga kan vända sig med sina frågor, säger hon.

En annan nyhet är att arbetsmarknadsenheten från och med årsskiftet får det kommunala aktivitetsansvaret för unga under 20 år som inte fullföljt sina gymnasiestudier. Det har tidigare legat på den kommunala gymnasieskolan som genom studie- och yrkesvägledare haft kontakt med ungdomarna. Sedan i augusti har det nya gymnasieförbundet ansvaret.

Mohamed Chabchoub, arbetsförmedlingschef i södra Hälsingland, har också han höga förväntningar på det nya centrumet. Bland annat tror han att det blir lättare att nå unga i kommunen som vare sig arbetar eller studerar och inte finns med i myndigheternas system i dag.

Läs också: Projekt sökte upp unga arbetslösa

Hur många de är i kommunen vet ingen säkert. Den senaste siffran är från 2012 och då var det 32 unga.

– Vi måste börja se dem som en resurs och jag tror att vi lättare kommer att kunna nå dem och få kontakt genom uppsökande verksamhet, säger Mohamed Chabchoub.

Bollnäs kommun har precis lämnat in en ansökan till Dua, Delegationen unga till arbete, om att få två miljoner kronor för att starta upp centrumet. Ambitionen är att det ska bli en permanent verksamhet och finnas kvar när överenskommelsen passerat sitt slutdatum 2019.

Läs också:

Samarbete ska hjälpa ungdomar hitta in

Rekryteringsträff för jobbsugna ungdomar

Mer läsning

Annons