Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inköp Gävleborg i ekonomisk knipa - uppsägningar och kontorsnedläggningar kan bli följden

/
  • Inköp Gävleborgs ordförande Bertil Eriksson (KD), varnar för personalneddragningar och stängning av kontor om inte medlemskommunerna börjar betala mer för upphandlingsservicen.

Inköp Gävleborg har hamnat i ekonomisk knipa och revisorerna ropar efter åtgärder. Kommunalförbundet har nu gått back i tre år och förra årets resultat är ett minus på nära fyra miljoner kronor.
Nu vill Inköp Gävleborg ha mer pengar från medlemskommunerna. Annars väntar nedläggningar av kontor och uppsägningar

Annons

Inköp Gävleborgs medlemskommuner är Bollnäs, Gävle, Hofors, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker, Söderhamn och Älvkarleby. Förbundet ansvarar för att göra upphandlingar och tecknar omkring 400 avtal åt kommunerna för omkring 4 miljarder kronor varje år. Det handlar om allt från kontorsmaterial och livsmedel till snöröjning och fastighetstjänster.

Inköp Gävleborgs funktion är att genom den samordnade upphandlingen spara kommunerna 20 procent för avtal, men organisationen själv har dålig ekonomi. 2015 fick förbundet back nästan fyra miljoner kronor. Nu varnar revisorerna för att Inköp Gävleborg inte lever upp till sina finansiella mål och att något måste göras för att få ekonomin i balans.

Läs mer: Inga anbud på renovering av Iggesundsbadet ­– trots förlängd anbudstid

Förbundet fick under förra året uppdrag att göra 50 procent fler upphandlingar än året dessförinnan. Det har inneburit att personalen inte räcker till. I dag finns det 31 årsanställda.

– Inköp Gävleborg har gjort mer utan att medlemskommunerna har skjutit till mer pengar. Varje upphandlare kan göra omkring 20 upphandlingar om året för att de ska ha god kvalitet. Nu ligger arbetsbördan uppemot 32 upphandlingar, säger Bertil Eriksson (KD), ordförande för Inköp Gävleborg.

Därför har förbundet skickat ut en förfrågan om mer finansiering av medlemskommunerna och enligt Bertil Eriksson är responsen så långt positiv.

– Om inte kommunerna betalar mer för att få upphandlingarna gjorda kommer vi hamna i ett läge där vi behöver säga upp anställda och lägga ner kontor. Det är i så fall de små kontoren i Nordanstig, Ovanåker, Ockelbo och Hofors som vi inte kommer att kunna hyra längre, säger Bertil Eriksson.

Läs mer: Hälsingeföretagare: ”Vad fasen har jag gett mig in på”

Det finns fler saker än arbetsbördan som orsakat de ekonomiska trångmålen. Det har visat sig att förbundet av okänt skäl betalat in för lite i pensionsavsättning åt de anställda. Dessutom betalade Bollnäs kommun in en hel del av de tjänster de beställt för 2015 redan 2014. Det gjorde att den intäkten uteblev förra året.

2015 var tredje året i rad som förbundet gjorde underskott.

– Vi har haft ett eget kapital som vi har tummat på för att täcka upp kostnader som kommunerna egentligen ska betala, men nu går det inte längre, säger Bertil Eriksson.

Läs mer: Kommunanställd får sälja tjänster till Hudiksvalls kommun: "Så här går det till i entreprenörsvärlden"

Mer läsning

Annons