Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid vill inte söka syndabockar

/

Ingrid Hammarberg (FP) har varit med på hela resan, från vision till verklighet.

- Det blev så mycket bättre än visionen, tycker hon i dag. Och då är det verksamheten i kulturkvarteret hon talar om.

Annons

När det gäller byggprocessen är Ingrid Hammarberg inte lika positiv:

- Folk har irriterat sig på skenande byggkostnader – och det är en irritation jag delar. Men man kan inte bortse från att en del beror på eftersatt underhåll och att det gått lång tid sedan den första kostnadsberäkningen. Men jag har aldrig hört kritik mot verksamheten i Kulturkvarteret.

I vulgärdebatten, som Ingrid Hammarberg kallar den, har kulturkvarteret kallats "ett tempel för finkultur":

- Men ingen tycker att någon kulturform är finare än någon annan och för mig är både hårdrock och symfoniorkester fin kultur.

När Kulturhuset nu är klart, är fritidsgården mitt i byggnaden nästan det allra viktigaste, anser Ingrid Hammarberg:

- Den är en konkret satsning på barn och ungdomar.

Fritidsgården, som placerats i anslutning till biblioteket, fanns inte med i visionen från början:

- Den har kommit till under resans gång. Vi har en kulturchef som ser möjligheter och det finns många samverkansvinster när olika verksamheter dockas ihop på det här sättet.

Kulturkvarteret – som knyter ihop verksamheter som redan fanns – har blivit den mötesplats som Ingrid Hammarberg hade hoppats på.

- Det är viktigt att visa att det inte bara är en handfull flöjtspelande ungdomar som är där – utan att det finns verksamheter för alla. Kulturchefen och hennes medarbetare har skapat ett helhetskoncept som tilltalar många, med allt från familjelördagar till konserter med kända artister.

Det som saknas är parken mitt i kvarteret och en upprustning av Museet.

- Men det har vi inte ekonomi till nu.

•När bygget drogs igång 2009 fanns det bara fullmäktigebeslut om att anslå sammanlagt 18 miljoner kronor 2008–2010. Hade det blivit klartecken för byggstart om stått klart att den slutliga investeringen skulle bli 90 miljoner?

- Nej, det tror jag inte. Det blev dyrare än någon hade trott – och i efterhand kan vi konstatera att det fattades otydliga beslut och saknades underlag, som skulle ha visat vad det innebar att bygga i gamla fastigheter. Men jag vill inte söka syndabockar, utan väljer att se det positiva nu. Vi ska vara stolta över kulturkvarteret och verksamheten där.

Mer läsning

Annons