Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ska komma undan sopavgiften

Efter årsskiftet kan även de hushåll i Bollnäs och Ovanåker som inte har någon sophämtning tvingas att betala minst en grundavgift. Dessutom ser det ut att bli en felsorteringsavgift för dem som slänger glasburkar eller tidningar i soptunnan.

Annons

I dag är många bostadsfastigheter inte anslutna till den kommunala avfallstaxan. Om Borab får som de vill kommer det att bli ändring på den saken redan vid årsskiftet.

– Det blir mer rättvist än i dag. Den stora skillnaden blir att det införs en grundavgift som samtliga hushåll ska betala, säger Håkan Andersson, renhållningschef på Borab.

Läs också: Vd lämnar Borab i protest

Dagens avfallstaxa ska enligt förslaget delas upp i två delar. Det innebär att själva sophämtningsavgiften, alltså den summa som fastighetsägare betalar för att sopbilen kommer och tömmer tunnan, sänks något. Men samtidigt införs en grundavgift som alla, även de som inte har någon sophämtning måste betala.

– Det här är en modell som är framtagen av branschorganisationen Avfall Sverige och som 80 procent av landets kommuner jobbar efter, säger Håkan Andersson.

Förändringen kommer också att gälla fritidshus. Även den som tar med sig soporna från sommarstugan och slänger dem i tunnan hemma måste alltså betala grundavgift både för den ordinarie bostaden och för fritidshuset.

– Någon gång kommer även den stugan att generera kostnader för oss. Man kanske målar om och lämnar färgburkar på återvinningscentralen, säger Håkan Andersson.

Läs också insändaren: "Borab håller inte rent framför egen dörr"

I dag kan de grannar som vill dela soptunna, och därmed kostnaderna för sophämtning. I framtiden kommer de att behöva betala varsin grundavgift, men ska även fortsättningsvis kunna dela på själva hämtningsavgiften.

Enligt Håkan Andersson kommer inte förändringen att innebära någon större kostnadsökning för de som redan är anslutna.

– En normal villa med ett sopkärl på 240 liter betalar 1 835 kronor om året i dag. Med den nya modellen blir det sammanlagt 1 975 kronor, alltså en höjning med 140 kronor.

Hur mycket extra intäkter Borab kommer att dra in på förändringen kan Håkan Andersson inte riktigt uppskatta. Men han säger att man räknar med att ungefär ytterligare 1 500 fastigheter kommer att anslutas till systemet.

Dessutom vill Borab införa en felsorteringsavgift för de som till exempel slänger glasburkar, metall eller tidningar i den vanliga soptunnan.

– Fast vi kommer först och främst att försöka föra en dialog med fastighetsägaren i sådana fall, säger Håkan Andersson.

Någon gång under hösten ska kommunfullmäktige i Bollnäs respektive Ovanåker besluta om den föreslagna förändringen.

Läs också: Sophämtning billigast i Hudiksvall

Mer läsning

Annons