Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen option för bandyklubben – men andra lösningar finns

I måndags lämnade Bollnäs GIF Bandy in en ansökan om option på att köpa Bro 4:4 på SJ-området. "En historisk dag" kallade klubben det. Men det finns ett problem: när det kommer till fastighetsaffärer är optioner inte giltiga.

Annons

Optioner används ibland när det kommer till handel med till exempel värdepapper och ger innehavaren rätt att köpa eller sälja något vid en given tidpunkt till ett fast pris.

Men när det kommer till fastighetsaffärer är den typen av optioner inte juridiskt giltiga. Enligt jordabalkens fjärde kapitel är undertecknade köpavtal det enda som gäller.

Uppe i stadshuset har tjänstemännen börjat titta på klubbens ansökan .

– Det kommer att handläggas i princip som ett vanligt ärende om att sälja en fastighet, säger kommunchef Anders Johansson.

TV: Se Bollnäs GIF Bandys pressträff om hallplanerna

Det innebär att efter att en tjänstemannaberedning är klar skickas den vidare till kommunstyrelsens arbetsutskott och därifrån till kommunfullmäktige, som troligtvis kommer skicka frågan vidare till tekniska nämnden. Sedan ska det tillbaka till kommunstyrelsen innan det återigen hamnar i fullmäktige för beslut. Bara den biten kommer att ta några månader.

– Någon typ av beslut kommer att fattas tidigast i maj, säger kommunchef Anders Johansson.

Och det blir alltså inte ett optionsavtal som politikerna kommer att ta ställning till.

Enligt kommunens fastighetschef Per Molin finns det däremot två andra möjliga lösningar. Antingen en avsiktsförklaring eller ett markanvisningsavtal. Det senare är det som mest liknar det som klubben är ute efter, det vill säga ett löfte om att få köpa marken i framtiden.

Läs mer: Avtal om sanering av SJ-området klart – men inte underskrivet

– Det här ärendet liknar ett scenario som man ofta har i större städer där trycket på att bygga är stort. Det kan handla om att en intressent hittar en markplätt de vill bebygga, till exempel en gammal industritomt där marken är förorenad. Då vill man komma överens om vissa saker och ordna detaljplan med mera innan köpet fullbordas, säger Per Molin.

Är ett markanvisningsavtal juridiskt bindande?

– Det har inte samma kraft som jordabalken, men man upprättar vad som gäller mellan parterna vilket gör det möjligt att till exempel kräva skadestånd om det inte följs.

Försäljning av fastigheter omfattas, enligt Per Molin, inte av Lagen om offentlig upphandling. Kommunen måste alltså inte bjuda ut fastigheten på den öppna marknaden och sälja till högstbjudande. Men om kommunen skulle bestämma sig för att sälja till just bandyklubbens fastighetsbolag måste fastigheten först värderas av en, eller helst två, oberoende värderingsmän.

– Det är ett sätt att säkerställa att priset blir rätt och att kommunen inte gynnar en enskild part, förklarar Per Molin.

Läs mer: Bandyklubben vill bygga konsthall med Mårten Andersson-verk på SJ-området

Insändare: "Finns det någon som kan sätta ner foten om bandyhall?

Mer läsning

Annons