Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen bostad, inget jobb, nästan inga pengar - ändå stannade hon på Sicilien

/
  • Kristina Sandin lät inte sin dröm om Italien enbart förbli en dröm. Under en semester fick hon en ingivelse att stanna kvar och sedan några månader tillbaka bor hon på Sicilien.
  • Teatro Massimo i Palermo är det största operahuset i Italien och det tredje största i Europa. 

Det var menat som en månads semester. Men fem timmar innan planet gick tillbaka till Sverige bestämde sig Kristina Sandin för att stanna – och bosätta sig på Sicilien.

Annons

Kristina Sandin är född och uppväxt i Bollnäs. I mitten av augusti styrde hon kosan till Siciliens huvudstad Palermo för en välbehövlig semester, efter tre månaders utmattning och sjukskrivning från arbetet som klassföreståndare.

– Jag skulle hälsa på en av mina närmaste vänner i Palermo. Vi hade pratat om det länge och nu skulle det äntligen bli av. Jag bokade tur- och returbiljett och så tänkte jag inte mer på det, säger hon.

De fyra veckorna gick och dagen för hemfärd kom. Kristina Sandin strosade runt och passade på att insupa så mycket som möjligt av den italienska atmosfären.

– Jag hade haft fyra fantastiska veckor i Palermo och planerade redan en resa tillbaka. Men så satte jag mig i en av de mindre parkerna i Palermo, med en glass i ena handen och min vän bredvid mig och hela jag fylldes av något som sa åt mig att stanna, säger hon.

Med fem timmar kvar tills planet skulle lyfta mot Stockholm tog hon beslutet att helt enkelt stanna.

– Jag hade inget jobb, ingenstans att bo, mitt liv fanns nerpackat i en enda resväska fylld av sandaler och kläder och jag hade endast några tusen på bankkontot. Men hjärtat bultade lyckligt över beslutet som jag hade tagit.

Kristina Sandin ångrar inte för en sekund att hon valde att stanna på Sicilien.

– Jag har alltid haft en dröm om ett liv i Italien och vid fyllda 30 år hade jag modet att följa den drömmen. Men det är klart att jag känt en oro vissa stunder, det är inte varje dag man väljer att stanna i ett land utan att ha bostad eller jobb, säger hon.

I dag bor hon i Vucciria i centrala Palermo tillsammans med två rumskamrater, polisen Giulio och med Giuliana, som studerar internationella relationer på universitetet.

Själv läser Kristina Sandin italienska på Universitá degli studi i Palermo.

– Jag har många gånger kallats rastlös och som att jag är på jakt efter något – och det har jag nog varit. Men det kanske bara var så att jag saknade något. Nu har jag lämnat allt och startat det liv jag alltid drömt om. Jag har fått mycket beundran för mitt beslut, både av svenska och italienska vänner.

I Italien är ingen dag den andra lik men längtan till Sverige gör sig påmind ibland.

– De jag saknar mest är mina två kattungar, Thelma och Louise, som jag önskar vore här. Men det här är det bästa beslut jag har tagit och jag fortsätter att bygga mitt liv i Italien, kapitel för kapitel.

Hur ser du på framtiden i Italien?

– Min tanke är att stanna här i Palermo fram till sommaren och sedan flytta norrut. Palermo är en underbar stad men med en mentalitet som är rätt föråldrad.

Vad tror du att du gör om tio år?

– Oj, om tio år hoppas jag att jag bor kvar här i Italien. Det känns som att jag har hittat min plats här, efter många år då jag känt att jag inte har passat in. Det är svårt att sia om framtiden, men jag vill gärna leva på landet och kunna livnära mig på skrivande, säger Kristina Sandin.

Mer läsning

Annons