Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen avverkning i "skolskogen"

/

En planerad avverkning i "skolskogen" i Kilafors har fått föreningen Hanebo framtid att reagera – och agera. Och nu stoppas avverkningen, som var inplanerad i nästa vecka.

Annons

På onsdagen kontaktades kommunens mark- och exploateringsingenjör Per Molin av styrelseledamöter i Hanebo framtid, som hade uppmärksammats på den planerade avverkningen. Och senare under dagen träffade han en handfull personer med föreningens ordförande Iréne Frank – som också är kommunpolitiker (C) – i spetsen. Även sverigedemokraten Pär Norling, som hört talas om avverkningen, var i kontakt med Per Molin under dagen.

- Det var en del upprörda känslor, säger Per Molin.

"Skolskogen" öster om järnvägen i Kilafors är ett begrepp sedan många år tillbaka – och vindskydden i området besöks av både förskole- och skolbarn. Nu befarade föreningen att hela skogen skulle bli ett kalhygge.

- Vi planerade en föryngringsavverkning i granbeståndet söder och väster om vindskydden och tänkte spara alla lövträd där – i samband med att vi tar bort vindfällen och torra träd, säger Per Molin. Det var inte meningen att avverka vid vindskydden och norrut – men nu kommer vi inte att avverka någonting tills vidare, bara ta reda på vindfällena. Det måste vi, med tanke på granbarkborren.

- Det var himla bra att man inser värdet av skogen för skolbarna, i utbildningssyfte och för rekreation, säger Iréne Frank efter träffen med Per Molin.

Han påpekar att det inte finns några uppgifter om "skolskogen" i Kilafors i kommunens arkiv eller kartsystem. - Men efter sommarlovet ska vi ta kontakt med skolan och formalisera hur de vill ha det. För naturligtvis har vi ingenting emot att barnen är där.

Mer läsning

Annons