Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga nya åtgärder mot elever

I oktober polisanmäldes tre elever vid Höghammarskolan för grov misshandel av en fjärde elev. Samtidigt stängdes de tre eleverna av i två veckor. Åtal har nu väckts mot två av de tre eleverna medan den tredje friats från brottsmisstanke. Samtliga elever är tillbaka i skolan och några nya åtgärder mot de två åtalade är i nuläget inte aktuella.

Annons

I samband med att de tre eleverna tillfälligt stängdes av från undervisningen begärde skolans ledning att barn- och utbildningsnämnden skulle besluta om förvisning från skolan. Men något beslut om avvisning blev det inte. Nämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) konstaterade att ärendet behövde utredas ytterligare.

Mot den bakgrunden fick de tre eleverna återvända till skolan efter höstlovet. Den misshandlade eleven fanns då inte kvar i skolan utan gjorde praktik i sin hemkommun. Eleven återkom till skolan i december.

Två av de tre erkände misshandeln och stämningsansökan är inlämnad till Hudiksvalls tingsrätt. Några ytterligare påföljder för de två eleverna är inte aktuella i dagsläget.

- Nu avvaktar vi vad det blir för påföljd, förklarar särskolechef Kjell Gyllenswärd. Men som läget är nu med de åtgärder vi vidtagit fungerar det bra med de här eleverna.

Enligt Jan Lahenkorva blir det aktuellt att ta upp en dialog med skolan efter det att misshandelshistorien avgjorts i tingsrätten.

- Men om vi ska vidta några åtgärder måste det komma efter signaler från skolan. Och vad som sägs från skolan idag är att det fungerar tillfredsställande, konstaterar Jan Lahenkorva.

 

Mer läsning

Annons