Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga miljoner till Varpen

/
  • Utvecklingen av sjön Varpen – här med Långnäs udde i Bollnäs till höger – anses vara ett projekt med huvudsakligen lokal karaktär.

Det blev inga EU-miljoner till Bollnäs kommun för att göra sjön Varpen attraktivare för turistnäringen – ett projekt där en båtsluss till Bergviken i Segersta ingick i de ursprungliga planerna.

Ansökan om 4,5 miljoner kronor har avslagits, eftersom den inte följer regelverket

Annons

Beslutet om avslag har fattats av statliga Tillväxtverket – med motiveringen att strukturfondspartnerskapet för norra Mellansverige inte har prioriterat ansökan.

- Pengar finns det gott om, men vi måste följa det regelverk som gäller, säger Kjell Höglin i Hofors, som är ordförande i strukturfondspartnerskapet. De pengar som vi beviljar ska ha mer regional spridning – och tyvärr bedöms insatsen i Bollnäs huvudsakligen ha lokal karaktär för kommunen.

Enligt regelverket ska fondens pengar användas till projekt som direkt stöder utvecklingen av små och medelstora företag och som det inte "är andras bord" att bekosta.

Bollnäs kommun sökte från början 5,5 miljoner kronor i bidrag till satsningar på totalt 11 miljoner för att öka tillgängligheten till Varpen – bland annat nya pirer och angöringsplatser för båtar, nya vindskydd och skyltning till turistanläggningar. Sedan slussningen i Segersta prutats bort, minskade ansökan med en miljon – men det blev ändå nej.

- Vi får ta nya tag, säger kommunlimnologen Tommy Vestersund, som är projektansvarig. Nu efter semestrarna får vi sätta oss och diskutera vad vi kan göra i stället.

 

Mer läsning

Annons