Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga lärare arbetslösa efter varsel

I juni i år varslades 13 tillsvidareanställda lärare i de kommunala grund- och gymnasieskolorna om uppsägning. När skolorna nu har börjat igen, visar det sig att ingen av de 13 är utan arbete.
- Alla har jobb – i alla fall den här terminen ut – säger Agneta Aasa-Liljebäck, som är personalutvecklare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Annons

När 75–90 tjänster skulle bort inom skolan – på grund av besparingar och minskat elevantal – var oron för uppsägningar stor. Efter förhandlingar med lärarfacken fanns 13 tillsvidareanställda (fast anställda) på listan med övertaliga och hotades av uppsägning. Många vikarier hade också fått besked om att det inte skulle bli någon förlängning, när deras visstidsanställningar löpte ut.

- Jättemånga visstidsanställda har fått sluta, men det finns inga siffror klara på det ännu, säger Agneta Aasa-Liljebäck. Men vi har minskat antalet anställda rejält, bland annat genom att 25 årsarbetare (motsvarande 25 heltidstjänster) har utnyttjat möjligheten till särskild avtalspension.

För de tillsvidareanställda ser det alltså bättre ut än väntat. Några av de 13 på listan med övertaliga finns kvar på sina tidigare arbetsplatser – och alla har jobb, åtminstone hela höstterminen.

FOTNOT: Det finns för närvarande cirka 470 anställda lärare inom barn- och utbildningsförvaltningen (grundskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning) i Bollnäs kommun .

Mer läsning

Annons