Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga klara besked om Brotorget

2007 beslutade kommunfullmäktige att Brotorget i Bollnäs skulle säljas.
På måndag ska politikerna i fullmäktige ta ställning till om de vill ha torget tillbaka.

Annons

Kommunen sålde Brotorget för 162 000 kronor till danskägda Sjaelsö – som sedan sålt det vidare till ett dotterbolag. För några veckor sedan meddelade affärsmannen Thomas Perzon att hans bolag Tuppz Topefa har köpt aktiemajoriteten i dotterbolaget, där också Bollnäsföretaget Ängabyggen är delägare.

Företagarna vill behålla halva torget för en framtida affärsbyggnad – och erbjuder kommunen att köpa tillbaka andra halvan för 1,6 miljoner kronor.

Frågan om ett "inriktningsbeslut" för Brotorget återremitterades av kommunfullmäktige i december 2009 – och kommer nu upp igen, efter medborgardialoger. Kommunstyrelsens förslag till beslut är att hänvisa till kommunens avtal med Sjaelsö (se faktaruta) och kräva att hela köpet ska återgå.

- Men kanske är det så att politikerna inte äger frågan, eftersom det är ett bolag som äger torget, säger kommunchefen Leopold Stoltz. Och det finns ingen jurist som kan säga "så här blir det", om fullmäktige beslutar enligt förslaget.

Inför fullmäktigemötet har kommunens tekniske chef har fått i uppdrag att – med hjälp av jurister – klarlägga förutsättningarna för en tvist om avtalet.

- Till vissa delar kan vi kanske få en muntlig bedömning av rättsläget till dess, säger Leopold Stoltz. Men det här är inga självklarheter och ingen jurist säger att det är självklart att vi vinner en process. Och en process är inte gratis, men kan bli både tidsödande och förödande. Resultatet vet vi heller inte förrän efteråt – och vi kommer inte att kunna disponera torget förrän processen är slut.

Mer läsning

Annons