Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga brottsmisstankar mot Hälsingelivs

/

Ekobrottsmyndigheten kommer inte att starta någon förundersökning om misstänkt bedrägeri med EU-bidrag i projektet Hälsingelivs i Bollnäs kommun.

- Jag har aldrig varit orolig, säger föreningens ordförande Karin Ånöstam.

Annons

Bakgrunden är en anonym anmälan till EU:s bedrägeribekämpningsbyrå OLAF i Bryssel i våras.

Statsåklagare Staffan Granerfeldt har gått igenom ärendet och beslutat att inte gå vidare med en brottsutredning om misstänkt bedrägeri. "Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats" lyder det formella beslutet.

- Vi har vidtagit vissa åtgärder och en del utredningar, säger han – och hänvisar bland annat till att Riksenheten mot korruption vid åklagarmyndigheten i Stockholm har tittat på ärendet, men för närvarande inte kan se att det har förekommit någon korruption.

När det gäller uppgifter om bedrägeri med EU-bidrag, har Staffan Granerfeldt kommit fram till samma slutsats. Han har kontaktat Tillväxtverkets kontor i Gävle, som har handlagt bidragsärendet och ansvarar för uppföljningen. Och deras besked är att man fortlöpande har granskat projektets verksamhet och ekonomiska transaktioner i samband med Hälsingelivs ansökningar om utbetalning – och inte funnit något som indikerar att oegentligheter har begåtts.

- Det är svårt att komma längre med en anonym anmälan, säger Staffan Granerfeldt. Jag skulle gärna se att personen som har gjort den, ger sig till känna.

Karin Ånöstam säger att hon aldrig har varit orolig för vad resultatet skulle bli:

- Vi är en liten ideell förening, som vill göra insatser för lokal matproduktion i regionen – och vi gör allt vad vi kan för att göra allt rätt. Däremot är jag bekymrad över att en anonym person får stöd för att sprida sina hopdiktade anklagelser genom att lämna in dem till offentliga myndigheter. Men naturligtvis är jag glad att det här är avförts från agendan nu.

Mer läsning

Annons