Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsföreningar städar Ljusnan

/
  • Marika Edlund, Vera Stefanovic, Grete Buvik Spännare, Olivia Persson, Gustav Buvik Spännare, Adrian Jonsson och Albin Persson från Bollnäs simsällskap.

Tolv säckar skräp lyckades Bollnäs simsällskap samla in på bara någon timmes plockande längs Ljusnans strand. De är en av de föreningar som deltar i årets älvstädar-sm.

Annons

Att barn och ungdomar från idrottsföreningar tävlar i att plocka skräp längs landets älvar har blivit en årligt återkommande tradition. I år deltar över 2 000 ungdomar från 79 olika föreningar runt om i landet i tävlingen.

Från Bollnäs simsällskaps sida tar man mästerskapet på största allvar och med en rejäl dos entusiasm.

– Det är jätteroligt att plocka skräp, säger till exempel Vera Stefanovic, 9 år.

– Det är så fult när det är skräp överallt i naturen, fortsätter Gustav Buvik Spännare, 11 år.

Största "fyndet" som de unga simmarna gjorde var ett bilhjul som någon dumpat vid den gamla campingplatsen nedanför Framnäs. Annars var det mest plast och papper som hamnade i de gula sopsäckarna.

De föreningar som deltar i älvstädar-sm får ett bidrag på 5 000 kronor, ett välkommet tillskott i simsällskapets kassa.

– Dessutom är det en ganska trevlig aktivitet att göra tillsammans, samtidigt som det blir rent i naturen, säger ledaren Catarina Lundmark.

I årets upplaga av älvstädar-sm vinner inte det lag som samlar in mest skräp utan det som får flest "likes" på bilder de lägger upp på Instagram. Förstapris är 25 000 kronor.

Mer läsning

Annons