Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idéerna tar aldrig slut för Fredrik: "Politiken är mycket större än en själv"

/
  • Fredrik Nilsson är född och uppvuxen i Arbrå men bor numera i Bollnäs. Här trivs han utmärkt.
  • Fredrik Nilsson tyckte det var dags att engagera sig i stället för att bara sitta hemma och tycka en massa. Sedan i höstas är han ordförande i kulturnämnden i Bollnäs kommun.
  • Fredrik Nilsson.

Kanske var det bara en slump att arbetargrabben Fredrik Nilsson från Arbrå föddes just den 1 maj, på arbetarrörelsens stora dag. Hursomhelst har 22-åringen många järn i elden där tre delar är extra viktiga i vardagen – jobb, politik och att "pyssla med alla idéer". För idéerna verkar aldrig ta slut för Fredrik Nilsson.

Annons

Fredrik Nilsson har så länge han kan minnas alltid gillat att engagera sig. Frågor om orättvisor, utanförskap och feminism ligger honom extra varmt om hjärtat.

– Vi har alltid haft öppna diskussioner hemma. Vi har alltid pratat om stort som smått. Kanske beror det på att pappa är fackligt aktiv och mamma också är samhällsintresserad, säger Fredrik.

Fredrik är född och uppvuxen i Arbrå. Numera bor han i en lägenhet på Framnäs med sambo och katt. Gymnasiet gick han på Torsbergsgymnasiet, därefter valde han att testa olika jobb. Bara för att få chansen att prova på. Det blev några månader inom omsorg, några veckor på olika fabriker och även ett jobb på statliga Pensionsmyndigheten.

– Det var en intressant tid, jag är glad att jag fick den möjligheten att prova på olika verksamheter.

Efter noga övervägande så tog han klivet in i politiken och blev aktiv socialdemokrat. Sedan i höstas är Fredrik ordförande i kulturnämnden i Bollnäs kommun.

– Jag har alltid haft socialdemokratiska värderingar. Min tvekan låg i att jag ville veta att jag kunde göra det till 100 procent. Jag vill inte göra något halvdant. Politiken är mycket större än en själv, säger han.

De senaste 18 månaderna har Fredrik arbetat för ABF och haft svenskundervisning för nyanlända. Fredrik berättar om möten i klassrummet som har utvecklats till innerliga vänskapsrelationer med flera familjer.

– Ena stunden satt vi och böjde verb och nästa var jag medmänniska och hörde hur de hade flytt kriget. Ingen dag var den andra lik. Jag har fått vänner för livet.

Jobb och politik alltså. Två viktiga bitar i livet. Men för helheten i livet behöver Fredrik också något som han nämner som "pyssla med alla idéer". Många idéer är fortfarande hemliga medan andra är genomförda. Hursomhelst verkar idéerna aldrig ta slut. Som exempel var Fredrik på utomhusbio. Där blev han hänförd av den härliga stämningen att tillsammans med andra sitta på en picknickfilm och se en film under bar himmel. Något sånt borde man fixa, tänkte Fredrik. Snart började han samla ihop egen teknik för att göra en egen anläggning. Hittills har det blivit två visningar, en i Färila och en på Kämpens bygdegård i Bollnäs. Besökarna fick se Tintin. En stor favorit för Fredrik.

– Jag vill inte konkurrera med biograferna, utan ser min utomhusbio som ett komplement.

Fredrik spelar också trummor. Sedan han var tio år har han spelat i olika band. Just nu är han med i gruppen Krita, som nyligen gav ut en singel.

– När jag var liten valde jag att spela trummor för det är ett sådant schysst beat. Antingen var vi i hemma hos mig och spelade så kökslampan skallrade, eller så var vi på kulturskolan. Kärleken till musiken gör nog också att jag vill bo kvar här, säger han.

Vi pratar om framtiden. Idéerna är många med Fredrik är hemlighetsfull. Han berättar att han har flera krokar ute, han kommer inte bli sysslolös.

– Kanske satsar jag på att bli företagare. Vi får se. Jag trivs bäst att få ha flera projekt på gång och ha lite stress, allting blir bättre om man får jaga lite på rull, säger Fredrik Nilsson.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons