Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideella hjälpinsatser vid jul – ett viktigt komplement tycker socialtjänsten

/
  • Enhetschef Jennie Lindberg på försörjningsstödsenheten.
  • Antalet hushåll med försörjningsstöd Bollnäs har nästan fördubblats på nio år.

I Bollnäs har över 1 000 hushåll fått försörjningsstöd i året. Många av dem har regelbundet ekonomiskt bistånd. Trots små medel ska pengarna räcka till både julklappar och julmat.

Annons

Förra året slog julhandeln rekord igen och även i år väntas det bli ett nytt rekordår. Men många kan inte – vare sig de vill eller inte – bidra till konsumtionsstegringen. I Bollnäs kommun har 1 046 hushåll hittills i år fått försörjningsstöd, bland dem finns 220 barn.

Läs också: Mer än vart tionde barn fattigt

Vissa hushåll har fått tillfälliga insatser från försörjningsstödsenheten, men 440 har stadigvarande insatser som stäcker sig över lång tid.

– Vi ser ingen ökning i antalet ansökningar hos oss kring jul, utan det ser lika ut som under resten av året, berättar Jennie Lindberg, chef på försörjningsstödsenheten i Bollnäs.

Den som har ekonomiskt bistånd kan inte räkna med att få några extra slantar till julklappar och julmat.

– Vi gör individuella bedömningar och man har alltid rätt att ansöka om extra saker, men det är tänkt att ingå i försörjningsstödnormen från oss. Så det ska vara något speciellt i så fall.

Däremot har socialtjänsten i Bollnäs andra möjligheter vid jul. Förra året fick några barnfamiljer 500 kronor extra ur en fond som socialtjänsten har, men i år var det så lite pengar i den att man väljer att vänta med utdelningen till nästa år.

I juletid vill många ideella organisationer och krafter hjälpa till på olika sätt och Jennie Lindberg tycker att det är positivt. De senaste åren har socialtjänsten haft samarbete med Röda Korset som delar ut matkassar till barnfamiljer på uppdrag från Odd Fellow.

– Här har vi möjlighet att tillfråga familjer som vi har kontakt med om de är intresserade av att få hjälp med matkassar.

Ska det här behövas egentligen, för ska man inte kunna få allt genom er?

– Ja, det kan man tycka. Försörjningsstöd är tänkt att vara en kortvarig insats i människors liv, vilket det inte alltid är.

Det gör att hjälpinsatserna från samhället blir ett viktigt komplement.

Läs också: Högt bidragsberoende i Hälsingland

De senaste nio åren har det skett en fördubbling av antalet hushåll i Bollnäs som har försörjningsstöd . Nu betalar kommunen ut mellan två till två och en halv miljon kronor i månaden i försörjningsstöd. Enligt Jennie Lindberg är två förklaringar den höga arbetslösheten och att många saknar högre utbildning. Utvecklingen med allt fler som får försörjningsstöd ser ut att fortsätta även fram till nästa jul.

– Jag hoppas att det minskar, men jag tror inte det med tanke på hur det ser ut i samhället, säger Jennie Lindberg.

Läs mer: Ny smäll för socialnämnden

Mer läsning