Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Kilafors trivs eleverna allra bäst

/
  • Eleverna i Kilafors skola har den bästa psykiska hälsan av alla elever i Bollnäs kommun. Något som Sam Jonsson, Elin Forsberg, Matilda Arvidsson och Linus Lund Jonsson kan skriva under på.

Bollnäs håller sig framme när det gäller skolbarnens psykiska hälsa och bäst av alla kommunens skolor är Kilafors.

- Vi trivs och det känns som om vi alla kommer att gå omkring och storgråta på avslutningen, säger Linus Lund Jonsson, en av niondeklassarna på skolan.

Annons

I den undersökning av barn och ungdomars psykiska hälsa i årskurs sex och nio, som presenteras på Folkhälsoinstitutets hemsida, visar det sig att Bollnäs hör till de kommuner i landet vars skolelever mår som bäst. Och läser man diagrammen för de enskilda skolorna i kommunen ser man att den skola där niondeklassarna mår allra bäst är Kilafors skola.

- Under åren har kommunen satsat mycket på elevhälsan och anställt många kuratorer och skolsköterskor, säger skolans kurator, Marie Lindqvist Essawi, som håller med om att stämningen i klasserna sex till nio är bra på Kilaforsskolan.

Och eleverna håller med.

- Man började fundera på hur bra vi faktiskt har det här i Kilafors, när det var dags att välja till gymnasiet, säger Matilda Arvidsson.

- Och så har vi en bra relation med våra lärare, säger Elin Forsberg. Det gör jättemycket för trivseln på skolan.

- Vi får mycket ansvar av lärarna, säger Linus Lund Jonsson. Så länge vi uppnår det vi ska innan dagen är slut kan vi själv välja hur vi gör det i ganska stor utsträckning.

Siffrorna i undersökningen talar också sitt tydliga språk. Den psykiska hälsan ligger långt över genomsnittet i landet. Dessutom är bruket av tobak och alkohol bland eleverna i Kilafors nästan obefintligt.

- Det finns så mycket annat att göra på fritiden här omkring, tycker alla fyra av de elever som tidningen träffade på måndagseftermiddagen.

Mer läsning

Annons