Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kunde Kulturhuset bli så dyrt?

/
  • I e-tidningen (eller pappersversionen av Ljusnan) kan ni läsa om alla turerna kring Kulturkvarteret. Länk till e-tidningen hittar ni en bit ned i artikeln.

I februari 2006 var Kulturhuset i Bollnäs en vision för 51 miljoner. Sex år senare landade slutnotan på drygt 90 miljoner kronor. I takt med att byggställningarna växte och tilläggsanslagen ökade hopade sig frågorna. Hur kunde det bli så dyrt, vad var det som hände?

Annons

I fyra delar granskar vi vägen från vision till verklighet. Vår reporter Gun Klarström har grävt djupt i arkiven och ställt frågorna. Idag tittar vi bakåt, detta har hänt. Imorgon: 12 miljoner som bara försvann.

1. Varför är det sånt ståhej om Kulturkvarteret?

Planerna på framförallt konsertlokalen väckte debatt från början. Det har också beslutats om en rad tilläggsanslag under byggtiden – men inget beslut har fattats om hur mycket projektet i sin helhet ska få kosta. Och tilläggsanslagen upprör många, när kommunen ska spara på andra områden.

2. Varför har det blivit så dyrt?

Det har aldrig gjorts någon riktig kalkyl på byggkostnaderna. De ursprungliga 51 miljonerna var en grov kostnadsbedömning från våren 2006. Sedan dess har etappindelningar och innehåll i satsningen förändrats – samtidigt som byggkostnaderna har ökat under årens lopp. Det har också dykt upp negativa överraskningar på vägen.

3. Vilka är överraskningarna?

Bland annat måste bärande delar i gamla Folkets hus förstärkas och ett nytt fläktrum för det nya ventilationssystemet byggas – för sammanlagt 12,5 miljoner. Den gamla byggnadens skick hade heller inte undersökts innan bygget sattes igång – och ritningarna från 1950-talet stämde inte alltid med verkligheten.

4. I början pratades det om att sponsorer skulle vara med och finansiera. Vad hände med dem?

Det blev avslag på en ansökan om 15,5 miljoner från EU – och den enda privata sponsorn bidrog med 25 000 kronor.

5. Vad sades det från början att allt skulle kosta?

Se svaret på fråga 2. Den grova kostnadskalkylen på 51 miljoner från 2006 gällde dessutom en enklare ombyggnad än det kulturhus som blev resultatet. Där ingick inte heller fritidsgården.

6. Vad kommer slutnotan att landa på?

Enligt uppgifter från kommunens fastighetsgrupp blev den totala investeringskostnaden 90,6 miljoner – och mer ska det inte bli.

7. Vilka bestämde att det skulle byggas?

I januari 2009 beslutade kommunstyrelsen att bygget skulle sättas igång – trots att det vinnande anbudet låg 9,5 miljoner kronor högre än de 18 miljoner som kommunfullmäktige hade avsatt för åren 2008–2010.

8. När ska allt vara klart?

Allt är klart i projektet Kulturkvarteret. Ett fönsterbyte återstår i samband med de senaste månadernas underhållsarbeten – men senast i mitten av mars ska alla byggbaracker vara borta från området, enligt besked från fastighetsgruppens projektledare Bo Pettersson.

9. Visionerna var stora för kulturkvarteret. Vad blev av?

Det mesta och lite till. Fritidsgården har till exempel kommit till under byggtiden.

10. Visionerna var stora för kulturkvarteret. Vad blev inte av?

Colliniparken mitt i kvarteret har det inte funnits pengar till, men en miljon finns i budgetplanen för 2013. Museet/Konsthallen finns också i kulturkvarteret – men ingick inte i kostnadsbedömningen från 2006 eller de olika etappindelningar som har funnits för byggprojektet.

Mer läsning

Annons