Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra veckor till vävare och finsnickare – Gunilla och Johan tog lärlingsvägen till smala hantverksyrken

/
  • Lars-Åke Åkerlund, Gunilla Granström, Evert Olsson, Nils Westergren och Johan Käck vid examensceremonin, som ägde rum i Väveriets lokaler i Bollnäs.
  • Vävaren Lars-Åke Åkerlund har varit handledare åt Gunilla Granström.

De senaste hundra veckorna har Gunilla Granström och Johan Käck i Bollnäs gått som lärlingar inom varsitt klassiskt hantverksyrke. Nu har de fått sina examensbevis.

Annons

Det klassiska lärlingssystemet var en gång i tiden lika utbrett som självklart i Sverige. Kunskap fördes vidare från mästare till lärling, från generation till generation.

I dag är lärlingssystemet långt ifrån sin forna omfattning, men likafullt kan det fortfarande ofta vara den bästa vägen att föra kunskap vidare inom vissa gebit.

– Det är en utbildningsvariant som jag tror starkt på, det finns mycket inom hantverksyrkena som inte fungerar att teoretisera, säger Nils Westergren från Annefors snickeri, som under de senaste två åren har lärt upp Johan Käck i finsnickeriets konst.

Johan Käck, vars examensarbete består av ett smäckert skrivbord i alm, tycker att lärlingsperioden har varit helt perfekt för honom.

– Jag fick höra talas om den här utbildningen som hantverkslärling och tyckte det lät kalas att få vara i ett snickeri. Så jag har grottat ner mig i finsnickeri under två år och det har resulterat i ett examensarbete.

Läs också: Därför behövs hantverk i skolan

Johan Käck, som av många i trakten är känd som jazzmusiker, känner att han slagit sig in på rätt bana.

– Absolut, det har jag verkligen. Dels för att jag tycker att finsnickeri är så otroligt roligt, samtidigt som det passar bra att kombinera med musiken.

Det andra examensbeviset som delades ut i Bollnäs den här dagen gick till Gunilla Granström, som har gått som lärling hos Lars-Åke Åkerlund på Väveriet i Bollnäs gamla mejeri. Nu kan hon titulera sig vävare, ett av de smalare hantverksyrken som finns i dag.

– Den här utbildningen har varit lärorik på flera fronter. Förutom själva hantverket så har vi även fått lära oss hur man startar och driver ett företag, vilket är väldigt bra att ha med sig, säger Gunilla Granström som tillsammans med Lars-Åke Åkerlund startade Väveriet i samband med att hon började som lärling.

Godkänd utbildning hos Hantverkslärling, som har basen i Leksand, ger en kvalificerad yrkeshögskoleexamen som garanterar att lärlingen har skaffat sig de färdigheter och kompetenser som krävs för att kunna arbeta som hantverkare.

Läs också: Viktor startar bageri i Edsbyn: "Ett riktigt hantverk"

Just nu har Hantverkslärling ungefär 100 lärlingar runt om i landet och till hösten tillkommer drygt 40 nya utbildningsplatser.

– De lärlingar vi har just nu utbildar sig inom 38 olika smala hantverksyrken, men sammantaget finns det 52 yrken som vi har möjlighet att utbilda människor i, säger Evert Olsson, utbildningssamordnare hos Hantverkslärling.

Gunilla Granström tycker att lärlingsutbildningen erbjuder en unik möjlighet att lära sig ett helt nytt yrke:

– Jag hoppas att fler får upp ögonen för att den här formen av utbildning finns. Om man har intresse av att lära sig ett hantverksyrke så tror jag knappast att det finns någon bättre väg att gå.

Mer läsning