Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huggormen en dödlig fiende

/
  • Huggormen trivs där det är varmt och torrt. Här solar den på en varm sten i skogen.

I snitt dör fem av 100 huggormsbitna husdjur. Farligast lever nyfikna hundar som lätt kan bitas i nosen eller halsen.– Ormrädslan är lite överdriven men det är klart att man ska åka till veterinären om hunden blir huggormsbiten, säger Skansens ormexpert Jonas Wahlström.

Annons

Så gott som alla ormar i Sverige är ofarliga. Undantaget är huggormen som kan utdela ett dödligt bett om det går illa.

Enligt Jonas Wahlström är det inte mer orm i år än vanligt. Trots det kan olyckan vara framme. Då är det bra att känna till hur man ska gå tillväga.

– Ormar känner oftast av vibrationerna i marken och drar sig undan när vi människor kommer. Hundar avger inte samma vibrationer, säger han.

Distriktsveterinärerna Bollnäs har hittills fått in 20 bitna hundar och katter. Det är ungefär så mycket som det bukar vara den här tiden under ett vanligt ormår, enligt veterinären Malin Johansson.

Även Bollnäs Veterinärpraktik har fått in tio ormbitna husdjur. Åtta av dem är hundar och två är katter.

– Som ägare är det viktigt att man tar det coolt och undviker att hunden anstränger sig fysiskt om den blivit biten. Bär gärna hunden tillbaka till bilen om ni varit i skogen och kontakta veterinär så fort som möjligt, säger veterinären Öyvind Nagelhus.

Huggormen som antingen är helsvart, grå eller bruna med sicksackmönster längs ryggen. De trivs som bäst där det är varmt, stenigt och torrt.

Mer läsning

Annons