Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikelever räddade Bollnäsbock

/
  • Den renoverade hälsingebocken står nu på piren vid småbåtshamnen på Långnäs.

Gymnasieelever i Hudiksvall gjorde jobbet, när hälsingebocken på Långnäs i Bollnäs renoverades i stället för att brännas upp. Därför borde eleverna finnas med på tackskylten på fundamentet, tycker Hudiksvallsbon Hans Bengtson i ett brev till Bollnäs kommun.

Annons

Hans Bengtson är numera pensionär och bosatt i Hudiksvall. Där bodde han också, när han som områdeschef vid Bollnäs Bostäder tog hand om en rutten bock av trä och boardskivor från Långnäsparken hösten 1994.

- Den var i så dåligt skick att den skulle brännas upp. Men jag tyckte det var synd och tog den till Bromangymnasiet för att se om den kunde rustas. Och eleverna där gjorde ett mycket avancerat arbete – helt utan kostnad för Bollnäsborna.

Nu har Hans Bengtson blivit uppmärksammad på att eleverna inte ens blev omnämnda på tackskylten på fundamentet till den renoverade bocken, som nu står på piren vid småbåtshamnen. Där nämns nio lokala företag och Torsbergsskolans industri och bygglinje i Bollnäs – som enligt Bengtson troligen stod för fundamentet.

- Gamla elever och lärare från Hudiksvall har besökt platsen och reagerat. Så jag tycker att skylten borde kompletteras, som en gest mot ungdomarna som gjorde ett jättebra jobb, säger Hans Bengtson. Han hoppas nu att kommunens informationschef i Bollnäs vill hjälpa till med detta.

Mer läsning

Annons