Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HSB hoppas på start i höst

/
  • Bostadsrättsföreningen Varpen är det tänkt att den nya HSB-föreningen ska heta. Det nya huset placeras strax intill biografen Röda kvarn mellan Nygatan och Älggatan. Detaljplan för området finns redan.

Redan när den första presentationen gjordes anmälde 85 intresserade sig till HSB:s planerade nybygge intill biografen Röda Kvarn. Det gör HSB Gävleborgs vd Anders Wallner optimistisk.

- Går allt enligt planerna även fortsättningsvis så räknar vi med byggstart i september, säger han.

Annons

Från början var det kommunala Bollnäs Bostäder som planerade för tre nya sjuvåningshus, två intill Scandic Hotel och ett på den andra sidan av Nygatan. Bredvid Scandic pågår just nu bygget av det första huset.

Men när HSB anmälde intresse för att bygga ett av husen som bostadsrätter gjordes en ny överenskommelse. I somras låg så ett optionsavtal klart mellan Bollnäs Bostäder och HSB, där HSB bygger huset vid Röda Kvarn.

Fullföljs en affär så köper HSB 3 000 kvadratmeter mark av det kommunala bostadsbolaget.

- Det är ett kanonläge. Hos oss tror vi mycket på det här, säger Anders Wallner.

Optionsavtalet gäller under hela 2013, men Anders Wallner räknar med en tidigare byggstart än vid årsskiftet.

Håller hans tidsperspektiv ska spaden i marken under tidig höst. Huset får 24 lägenheter. Det handlar om tvåor, treor och fyror, men en fyra högst upp kan göras om till en femma.

Anders Wallner gör bedömningen att det finns en marknad för att bygga – trots höga priser med Bollnäs-mått.

- Men vissa reservationer gör vi alltid. Det gäller ju att intresset kvarstår även i ett skarpt läge, efter att vi presenterat våra boendekalkyler, säger han.

- Men det finns ingenting i nuläget som talar emot projektet.

HSB räknar med ett försäljningspris på cirka 18 000 kronor per kvadratmeter. För en trea på 95 kvadratmeter skulle det innebära en insats på 1,7 miljoner kronor. Därutöver handlar det om en månadsavgift på cirka 5 500 kronor.

Priset för en tvåa på 76 kvadratmeter hamnar på knappt 1,4 miljoner med 4 400 kronor i avgift.

Högst upp blir det två större lägenheter, en på 122 kvadratmeter och en på 113. Räknat efter snittpriset skulle den största av dem då kosta 2,2 miljoner med en månadsavgift på drygt 7 000.

- Men de slutliga priserna styrs också av läget. Lägenheterna högst upp får ju den allra bästa utsikten, säger Anders Wallner.

Mer läsning

Annons