Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet mot klimatet värre än vi trodde

/
  • Svante Axelsson, generalsekreterare i Svenska Naturskyddsföreningen, menar att det är bra för plånboken att vara klimatsmart.

- Det är bara ett hjärnspöke att det skulle vara förenat med uppoffringar att minska hotet mot klimatet, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Svenska Naturskyddsföreningen (SNF). Men tyvärr är det ett spöke som världens ledare tror på.

Annons

Opinionen har börjat vända och allt fler hävdar att hotet mot klimatet är överdrivet. Men det är inget som Svenska Naturskyddsföreningens generalsekreterare håller med om. På tisdagskvällen besökte han Bollnäs och på biblioteket höll han en föreläsning om klimathotet och vad vi kan göra för att minska skadorna.

- Jag tror att många låter lura sig av att vi har haft en riktigt kall vinter i år, säger han. Men tittar vi på övriga världen så har inte temperaturen minskat, snarare tvärt om.

Han tror tvärt om att hotet mot klimatet är värre än vad vi tidigare har trott och han väljer att ge sina råd en ekonomisk prägel.

- När klimatmötet i Köpenhamn bröt samman berodde det på att alla förutsatte att det skulle vara förenat med uppoffringar att göra klimatsmarta åtgärder. Men jag hävdar att det handlar om effektiviseringar som egentligen är bra för ekonomin. Både för ländernas ekonomi och den egna plånboken.

I Sverige har vi varit duktiga och ligger 14 procent under den gräns som FN satt upp för oss. Svante Axelsson menar att vi är ett bra exempel på vad som går att göra. Han tror heller inte att det ska vara några problem att minska landets påverkan på klimatet med ytterligare 25-30 procent.

- Titta bara på köttproduktionen I dag äter vi dubbelt så mycket kött som 1995 och så påfrestande var det väl inte 1995 heller?

Mer läsning

Annons