Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotade politiker – åklagaren yrkar på fängelse

Det var på galafesten i Kilafors herrgård efter premiärvisningen av The girl with the dragon tattoo, som fritidspolitikern Tobbe Lundell (S) blev hotad till livet av en Segerstabo.

I går möttes de i rätten och enligt åklagaren är det förenligt men fängelse att hota en politiker.

Annons

Det var den 17 december och det var fest på Kilafors herrgård för alla i bygden som haft något med inspelningen att göra.

Tobbe Lundell som är ledamot i fullmäktige pratade glatt med några vänner när den överförfriskade Segerstabon kom fram och ville diskutera skolpolitik. Kravet var att Lundell inte skulle rösta för en nedläggning av Segersta skola – gjorde hade det skulle han bli ihjälslagen. Dagen efter valde Lundell att polisanmäla händelsen.

Under onsdagen möttes då båda Segerstaborna i Söderhamns tingsrätt.

Åklagare var Helena Swahn och försvarare K-G Myhrberg.

Under polisförhör har den åtalade tidigare uppgett att han var kraftigt berusad och att han inte minns någonting om vad som hände under kvällen.

Samma sak sa han nu.

Han mindes ingenting när han vaknade i soffan klockan 11.00 dagen därpå. Därför kunde han heller inte bestrida det han var anklagad för.

Själv sa Tobbe Lundell att han både kände sig rädd och hotad den där kvällen och att han funderat på att lämna sitt politiska uppdrag.

- Jag hade aldrig kunna tro att någon skulle försöka påverka mig på det här sättet. Jag vet inte hur jag ska uttrycka det, men det känns sorgligt.

Vittnet som kallades in av åklagaren kunde även hon berätta att Tobbe Lundell såg rädd och skärrad ut efter hotet. Men samtidigt var Segerstabon kraftigt överförfriskad.

- Jag känner dem båda två. Jag sa åt honom att han skulle gå hem och lägga sig, att han gjorde bort sig när han tjatade om skolan. Samtidigt vet jag att han inte kan göra en fluga förnär. Men Tobbe var uppskrämd, det såg jag, förklarade hon.

Enligt åklagare Helena Swahn är en förutsättning för demokrati att politiker inte blir hotade. Och även om den åtalade var berusad menade hon att det inte var något osammanhängande svammel han formulerat när han hotade Tobbe Lundell först med spö och sedan att han skulle dö.

- Det är allvarligt att hota en politiker, i det här fallet ska straffvärdet ligga på fängelsenivå, yrkade hon.

K-G Myhrberg höll inte med. Han ville att rätten skulle beakta att hotet var villkorat – att om Lundell röstade för en skolnedläggelse skulle han bli nedslagen.

- Jag köper inte att det här ett brott som skulle kunna leda till fängelse. Min klient var kraftigt berusad men har aldrig slagit någon. Funderade du aldrig på att det här kunde handla om fyllesnack, undrade han och riktade blicken mot åklagarbåset.

Olaga hot som ska leda till fängelse eller inte. Dom faller nästa onsdag.

Mer läsning

Annons