Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höst i biosalongerna

/

Hösten har kommit, i alla fall på bio! Höstsäsongen på landets biografer börjar dra i gång och man gör det med en lysande vårsäsong i ryggen.

Annons

Enligt statistik från Svenska filminstitutet var biobesöken färre i juni i år än föregående år. Från dryga miljonen besök 2009 sjönk siffrorna med 15 procent i år till knappt 740 000 besök. Ett faktum som tros ha att göra med fotbolls-VM.

Men junisiffrorna ger ingen anledning till oro. Jämför man med hur det har sett ut under de senaste tio åren är årets siffror cirka sex procent högre än genomsnittet. Svenskarna går minst lika mycket på bio som tidigare. Kanske till och med mer, ser man på siffrorna för hela första halvåret 2010 så har besöken i alla fall stigit. Över åtta miljoner biobesök gjordes till och med den sista juni 2010, en ökning med drygt fem procent sedan 2009.

Att siffrorna svänger över enskilda månader menar Jerker Persson vid Röda Kvarn i Edsbyn har att göra med vilka filmer som har premiär jus den månaden.

- Generellt sett ligger besöken i alla fall fortfarande på en bra nivå, säger han.

Hittills är det filmen Avatar som dragit mest biopublik i Sverige i år. Mest besökare i höst hoppas Jerker Persson ska komma i samband med att den senaste Harry Potter-filmen har premiär i mitten av november.

- Eftersom den visas i 3D-format så hoppas jag att vi ska vara digitaliserade tills dess, säger han.

Han tror också mycket på den tredje Änglagårdfilmen som har premiär på juldagen.

- Vanligtvis är det de svenska filmerna som drar mest publik i Sverige, säger Jerker Persson. De vänder sig till en bredare publik.

Även Maria Einarsson Sundin vid Kilafors biografteater tycker att besökarantalet ligger i nivå med tidigare. Deras första film i höst blir Shrek som kommer till Kilafors nästa fredag, den 13:e.

- Och barnfilmer drar ju alltid stor publik, säger hon.

Hon tror också mycket på Eclipse helgen efteråt.

- Det är ju en del i Twilight-serien och den har varit populär, säger Maria Einarsson Sundin.

Mer läsning

Annons