Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på en framtid som klövvårdare

/

Det är brist på klövvårdare och få väljer att gå den ettåriga utbildningen. Men 22-åriga Hanna Andersson från Arbrå hoppas på en framtid inom yrket.

Annons

Kossorna i Lars Nordlunds nybyggda ladugård i Fläcka tittar nyfiket på den stora maskinen som ställts in i lokalen. Hanna Andersson gör de sista förberedelserna för att kunna börja dagens arbetspass. Verkstolen justeras och 85 mjölkkor väntar på att få sina klövar verkade.

– Under gymnasiet sommarjobbade jag på en mjölkgård, men jag visste att jag inte ville fortsätta att mjölka kor hela livet. Och då hittade mamma den här utbildningen, berättar Hanna Andersson, vars mamma själv har arbetat som mjölkbonde.

En efter en leds kossorna fram till verkstolen. Kon hissas upp till en bra arbetshöjd med hjälp av två mattor under magen. Sen kan Hanna Andersson hissa upp ett ben i taget för att fila till ojämnheter i klöven och justera längden på klövarna.

– Det ser värre ut än vad det är. Det är inget som gör ont på kossorna, säger Hanna Andersson.

Läs mer: Fotvård i ladugården

Hanna Andersson bor i Arbrå. Hon har flest kunder i Hälsingland, men har även arbetat en del i Jämtland. I dag mjölkar Hanna Andersson fortfarande en del, för att hennes företag ska gå runt. Det är en stor investering att starta företag som klövvårdare, en verkstol kostar ett par hundratusen kronor.

– Jag hoppas kunna jobba heltid med det här i framtiden, säger Hanna Andersson.

Kossorna finner sig i att lyfta på benen. Någon råmar lite oroligt, men när Lars Nordlund kliar kossan i huvudet så blir hon lugn igen.

– Det finns inte så många klövvårdare att få tag i. Så jag tycker att det är jättebra att vi har fått en ny tjej hit, säger Lars Nordlund.

Läs mer: Vågar satsa trots rekordlågt mjölkpris

Mer läsning