Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas få starta hästgymnasium

/
  • Birgitta Nordlund har skickat in en ansökan om att få starta den nya friskolan till Skolinspektionen. Här ses hon i ridhuset i Söderhamn.

Tre intressenter vill starta ett fristående häst- och ridgymnasium vid Nytorps ridhus. De hoppas nu få hyra både ridhuset och stallet, byggnader som inte ingår i kommunens fastighetsförsäljning.

- Vi vet att intresset i regionen är stort för en hästutbildning, säger Birgitta Nordlund från Järvsö, som lämnat in en ansökan till Skolinspektionen.

Annons

Bakom det nya bolag som är tänkt att bildas står även Annika Sjökvist i Bollnäs och ett företag som ännu inte avslöjas.

- Men ingen av oss har beröring med de övriga diskussionerna kring Nytorp. Någon pajkastning vill vi absolut inte delta i, betonar Birgitta Nordlund.

Arbetsnamnet på det nya bolaget är Ny Torps skolan AB, alltså med en särstavning av Nytorp.

- Det är en avsiktlig markering av att vi startar något nytt. Det här är ingen fortsättning på dagens naturbruksgymnasium, säger Birgitta Nordlund, idag ridlärare i ett eget företag.

Mycket återstår fortfarande att lösa innan en fristående gymnasieskola för hästutbildning kan dra igång. Men ambitionen är att börja utbildningen läsåret 2013–2014.

- Vi var i kontakt med kommunen för en tid sedan och har fått positiv respons, säger Birgitta Nordlund.

En förutsättning för att kunna starta verksamheten är ett förmånligt hyresavtal. Det betonar Birgitta Nordlund särskilt.

Kommunen kan enligt henne inte kräva en "marknadsmässig" hyra de första åren.

- Vid starten har vi ju bara en första årskurs att luta oss emot. Elevpengarna från så få elever räcker inte till att betala någon högre lokalhyra det första läsåret när vi samtidigt ska stå för löner och övrig drift.

Fullt utbyggd är det meningen att skolan ska ha 75 elever i tre årskurser från 2016. Ett tiotal lärare ska knytas till undervisningen.

Mer läsning

Annons