Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill se fler svängdörrar

/
  • Karin Ånöstam trivs bland grönskan. Mat och miljö och en levande landsbygd står i centrum för henne. Till Bollnäs kom hon med sin familj som 13-åring 1972, från Östhammar i Uppland.

Centerns länsordförande Karin Ånöstam toppar partiets kommunlista i Bollnäs. Men om det blir kommunpolitik eller en riksdagsplats efter valet är ännu skrivet i stjärnorna.

- Jag skulle inte tacka nej till riksdagen, säger hon.

Annons

För att Karin Ånöstam ska lyckas få en plats i riksdagen (hon står som andra namn) krävs någon av dessa förutsättningar:

• Förstanamnet på riksdagslistan Anders W Jonsson, i dag samordnare i regeringskansliet, får en annan roll än som riksdagsledamot vid en valseger för den borgerliga alliansen.

• Karin Ånöstam kryssar sig förbi honom genom personvalet.

• Centern får två mandat från länet i stället för dagens enda.

- Två mandat är ingen omöjlighet. I förra valet var vi bara 156 röster från det andra mandatet. Och även om det varit kärvt i vissa opinionsmätningar nu så är vi ofta bra i slutspurten.

Det är alltså ingen större tvekan om vad Karin Ånöstam kommer att göra om hon får chansen. Men hon betonar samtidigt engagemanget för kommunpolitiken – och för hela Bollnäs.

- Det känns väldigt viktigt att vi får en fortsättning på den positiva utveckling vi haft i kommunen de senaste åren. Befolkning och tillväxt ökar och företagen blir fler. Och trots att det varit kärvt i samband med finanskris och lågkonjunktur har vi lyckats behålla kommunalskatten, Norrlands lägsta, oförändrad.

I dag kallar hon sig själv för matföretagare, initiativtagare till föreningen Hälsingelivs som hon är. Ett livsmedelscentrum vid Nytorp är målet, men hon känner motståndet från vissa håll.

- Det är för mycket jante i vår kommun. Det är ibland svårt att få respons för idéer och är man både företagare och politiker möts man ofta av misstro. En del tror att man är ute för egen vinning när man vill driva på i politiska frågor.

Själv lyfter Karin Ånöstam fram de gröna näringarna. För henne är matproduktionen central och hon hoppas få vara med och förädla de lokala produkterna. Att hon väljer restaurang Lilla k och Mobackes som plats för denna intervju är därför ingen tillfällighet.

Hon ser stället som en kreativ zon och ett gott exempel på initiativkraft och skaparanda.

Men Karin Ånöstam noterar också att näringslivsorganisationer inte är nöjda med företagsklimatet och att det finns negativa attityder mot företagandet från en del håll.

- Vi måste jobba för att ändra på det. Ska vi få en fortsatt tillväxt krävs det att kommunen stöttar. I motsats till en del andra vill jag ha mer svängdörrar för företagen i stadshuset, inte färre. Vi är ju så beroende av varandra.

Men Karin Ånöstam känner också starkt engagemang för skolan (hon är första vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden) och för omsorgsfrågorna.

- En stor skillnad mellan oss och Socialdemokraterna märks i det ideologiska synsättet när det gäller valfrihet inom hemtjänst och äldreomsorg. Vi vill att människor ska kunna välja utförare av tjänsterna.

För skolans del ser hon inget utrymme för nya nedskärningar totalt sett. Men hon har själv varit med om att lägga ned byskolor, föreslagit mindre generösa regler för skolskjutsar vid växelvis boende och fört fram idén om en lunchavgift för gymnasieelever.

Hon ser det som en omfördelning.

- Lärartätheten känns viktigare än skolskjutsar. Men att ta bort resurser från skolan går inte längre, jag är beredd att höja skatten framför att skära mer på det området.

Karin Ånöstam ser inte en fortsatt samverkan mellan Centern och Socialdemokraterna i kommunen som en förstahandslösning efter valet.

- Min förhoppning är att Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna ska kunna bilda majoritet i Bollnäs. Det är bra om det inte blir för många som ska styra.

Mer läsning

Annons