Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har en hel hög av hamstrar: "Deras olika personliga egenheter är väldigt tydliga för mig"

/

Elin Tjulin läser just nu sista året på travlinjen och hästgymnasiet Nytorp, beläget i utkanten av Arbrå. Att bli hovslagare och arbeta med att rehabilitera hästar är en dröm hon har. Något annat hon också har är en hel hög dvärghamstrar.

Annons

Hemma hos Elin i Arbrå finns fyra stycken dvärghamstrar, men hemma i Gävle, där hon kommer ifrån, finns sex till, alltså har familjen totalt tio dvärghamstrar.

– Allt började med att vi ville ha ett husdjur hemma, men mamma är kattallergiker och vi kände att vi inte hade tid med hund. Då började vi kolla upp möjligheten med dvärghamster, det verkade stämma bra med oss så vi köpte en från en uppfödning. Sen blev de fler allt eftersom, de trivs oftast bra med att bo flera, den här rasen vi har.

– Det bästa med dvärghamstrar är att de är så vänliga. De är pigga och nyfikna. Det är nattaktiva djur, på morgonen när jag vaknar är de oftast fortfarande vakna, men sen sover de under större delen av dagen och vaknar framåt kvällen. Vi köpte våra efter stamtavla från en uppfödare.

Läs också: Starka reaktioner efter katten Touloses brutala död

När Elin först skulle välja gymnasium valde hon Teaterlinjen på Vasaskolan i Gävle, men efter första året flyttade hon till Arbrå och började på hästlinjen istället, ett intresse hon ville storsatsa på. Nu är målet att arbeta med att rehabilitera hästar i någon form, till exempel hovslagare, berättar hon. Men först ska hon ta studenten.

– Sen skulle det vara kul att resa lite, kanske tågluffa med mina kompisar runt Europa, eller något i den stilen. Innan jag pluggar vidare.

– Här hos mig i Arbrå har jag alltså fyra stycken dvärghamstrar. Dels Akihiko och Akira, och de två gråa kallas för Piff och Puff men heter Akane och Akio enligt stamtavlan. Deras olika personliga egenheter är väldigt tydliga för mig. De sover alltid i en hög allihop. Man kan träna dem, det tar lång tid, men det finns vissa som till och med håller på med hamster-agility. Det finns mycket att fördjupa sig i när man väl blir hamsterintresserad. Det är ett jättebra första husdjur skulle jag säga. Jag tycker att de är så mysiga!

Mer läsning

Annons