Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är såld på stickning – driver butik i Kilafors

/
  • Maria Sundin brinner för stickning.
  • I den här soffan kan kunderna ta igen sig. Och sticka, när det är stickcafé.
  • När hon gör ett mönster brukar Maria Sundin sticka upp plagg i fyra storlekar.

Maria Sundin i Kilafors jobbar med garn hela dagarna – och ägnar en stor del av fritiden åt att sticka.
Ja, man kan nästan säga att hon är stickningsfrälst.

Annons

– Det är så roligt. Nyligen satt jag på golvet och stickade och mitt barnbarn på ett och ett halvt år satt bredvid och började leka. Efter en stund tog han upp två stickor, som om han ville visa mig hur man ska göra, säger Maria Sundin och skrattar.

Hur får man en firma att funka? Vi kan lyssna på Maria Sundin som driver Granbutiken med sin kollega Ulla-Britt Nygren.

Garnfirman som fanns här tidigare gick i konkurs. Hur kommer det sig att det funkar för er?

– Vi använder vi bara en del av lokalerna som Garntjänst använde. Och så tror jag att det kan bero på att vi båda tycker att det är så himla kul.

Det kanske är passionen för mönster och stickning som gör att Maria Sundin får firman att leva och kunderna att komma tillbaka. Sina mönster säljer hon ibland till garnföretag, som till exempel Svarta fåret.

De egna mönstren har hon stickat upp och de hänger på display i butiken. Men det är inte bara att skapa ett garnmönster.

– Det är mycket man måste räkna på för att få det att stämma, säger Maria Sundin.

Hittills har Maria Sundin designat över 70 olika plagg, och det kommer nya hela tiden. Koftor för kvinnor, barn, och även för män pryder butiken, för de mesta färgglada, men också i grå och vita nyanser.

– Det här är en barnklänning. Jag har sålt beskrivningen till dem som säljer garnet, säger Maria Sundin och håller upp en löst stickad turkos liten klänning.

Hur gör man en stickbeskrivning? Eller mönster kanske det heter?

– Jag börjar sticka med ett garn jag tycker om, sedan är det papper och penna som gäller. Men ibland får jag riva upp och tänka en del. För en större storlek blir det naturligtvis fler maskor.

Kläderna som Maria Sundin stickar säljer Garnbutiken vid utförsäljningar, till exempel om ett garn utgått ur sortimentet. Hon jobbade själv länge på lagret på Garntjänst, och har på det viset fått en inblick i branschen. Maria Sundin hade tidigare ingen tanke på att stå i en butik, men när vi besöker firman går hon omkring och småpratar med kunderna, och hon verkar verkligen trivas.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna jobba ute i en butik. Jag var ju van att stå i lagret. Men det är jättekul, säger hon.

Det kanske är hänget i butiken som gör att affärerna går bra. Längst in finns bord, stolar och soffor, tillräckligt för ett vanligt kafé. I en prydlig hörna går det att göra te och kaffe. Det här är en butik där man stannar en stund. Det känns som att man kan slå sig ner i en soffa och börja på en stickning. Och som att de andra kunderna kommer att komma förbi och se vad man gör och komma med tips.

En gång i månaden har Garnbutiken stickcafé, då de bjuder på fika. Då blir det drag i butiken.

– Då kan det komma 70 eller 80 personer. Det är många som återkommer varje gång, och då både umgås man och utbyter tips om stickning. Det är månadens höjdpunkt, både för kunderna och oss tror jag, säger Maria Sundin.

Mer läsning

Annons