Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är Bollnästjejen som fick fotografera Emiren av Qatar

/

Hon har fotograferat Emiren av Qatar. Prisats i Australiens största bildtävling. Och hängt med premiärministrar. Möt Bollnäsfotografen Patricia Lang.

Annons

Patricia Langs CV är en oändlig historia. Hon ber om ursäkt när jag ber henne räkna upp alla produktioner som hon har arbetat med. Det tar nämligen tid.

Som filmredigerare har hon klippt avsnitt till: Fame Factory, Farmen, TV4 Nyheterna, Baren, Big Brother, Hela Sverige bakar, Roomservice, Arga snickaren – Listan kan skrivas längre.

– Jag fick in allt material från produktionen, tittade igenom det, och försökte hitta en story och en vinkel. Att klippa ett avsnitt kan ta 25 dagar, berättar Patricia Lang på telefon från lägenheten på Kungsholmen i Stockholm.

Läs också: Närradion sänder julspecial

Hon växte upp på Björktjära i Bollnäs. Hennes kusin arbetade som fotograf på Expert i stan. Det var så hon fastnade för bild. När jobbet som tv-redigerare försatte henne i tristess, for hon till Australien och utbildade sig till fotograf. Och då tog karriären skruv.

Patricia Lang har nämligen vid två tillfällen, som enda närvarande fotograf, fått i uppdrag att plåta Emiren av Quatar. En gång tillsammans med Australiens dåvarande premiärminister: Kevin Rudd.

– Det var ett officiellt möte, jag fick i uppdrag att ta bilder när de tog i hand. Jag minns att jag hade 20 sekunder på mig, man är alltid stressad i sådana situationer eftersom det är så mycket som ska stämma med ljus och blixt, säger hon.

Men bilderna blev bra. Och Patricia Lang har därefter fortsatt att arbeta som fotograf med olika projekt över hela världen. För fem år sedan belönades hon med en Bronz Award – i Australiens största internationella fototävling – för en bild från sjön Flarken i Kårböle. I dag hänger bilden hemma hos Peter Stormare.

Läs också: Peter Stormare om julen i USA: "Samma skit hänne som dänne"

Vilket är ditt starkaste ögonblick under din karriär?

– Att få prata med Kevin Rudd var häftigt. Men jag har också ett fint minne från när jag jobbade för Kanal 5 och klippte ett avsnitt till En stark resa med Morgan och Ola-Conny. De är två fantastiska karaktärer och jag har aldrig skrattat så mycket!

I dag har Patricia Lang gett sig in i författarskapet. Hon ska nämligen skriva en biografi om en hemlös man som heter Ted och en skådespelare i Los Angeles – namnet är fortfarande hemligt.

Vart kommer ditt driv ifrån?

– Jag är en rastlös själ som kräver tempo i tillvaron. Jag vågar ta för mig. Ibland går det dåligt och ibland går det bra.

Läs också: Utställning: Rehnströms fotoateljé berättar Ljusdals historia

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons