Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höghammarbion invigd

/
  • Filip Hennig och Malin Johansson är två elever på träningsskolan som har filmkunskap på schemat och som deltog vid invigningen av

På onsdagen invigdes "Höghammarbion" i Bollnäs bibliotek. Samtidigt var det också premiär för höstens visningar av animerade kortfilmer. Nya filmer kommer att visas varje månad.

Annons

- Ett trevligt samarbete mellan biblioteket och Höghammarskolan, konstaterade kulturchef Gun Hedlund i sitt invigningstal.

Gun Hedlund framhöll att den första animerade filmer kom redan i slutet på 1800-talet. Men att den banbrytande filmen var Snövit som kom 1937.

Det är en del elever som går i den obligatoriska särskolan och på gymnasiesärskolans individuella program samt vid träningsskolan, som har filmkunskap på schemat. De fårgöra filmer från eget manus till animation. Historierna är deras egna.

Under Barnkulturveckan förra året visade biblioteket filmen Rune och hans vänner. Det blev en succé och en anledning till att man bestämde sig att fortsätta samarbetet med särskolan.

Till den här fortsättningen av samarbetet har eleverna gjort ett jättefint bioskåp i slöjden.

Invigningen och filmvisningen inramades med sång av Albin Högare från Vemhån. Ackompanjerad av musiklärare Jonas Olsson sjöng Albin Taubes "Som stjärnor små" och "Religion" med en fantastiskt fin text av eleven Hanna Krantz, Söderhamn.

Mer läsning

Annons