Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittades naken med intorkad avföring på äldreboende

En äldre kvinna hittades naken och med intorkad avföring på golvet i sitt rum. Nu ska en utredning ta reda på hur det kunde ske.

Annons

Händelsen inträffade vid 16.30-tiden, för drygt två veckor sedan, på ett äldreboende i Bollnäs kommun. Enligt personalens kortfattade rapport av händelsen var kvinnan kall, ledsen och hade ont när hon hittades.

Läs också: Mindre pengar till äldreomsorgen nästa år

Tina Mansson, medicinskt ansvarig sköterska på kommunen, har påbörjat utredning där ett tiotal personer ur personalen ska intervjuas.

– Vårt fokus är att titta på vad det är som har hänt och hur det kunde hända. Vi ska titta på saker som bemanning, kompetens, rutiner och ledarskap, säger hon.

Se också TV-inslaget: Därför anmäler Bollnäs fler

Hur länge kvinnan legat på golvet är oklart, det är en av de saker som utredningen ska försöka ta reda på.

– Det jag vet i dag är att kvinnan inte drabbades av någon fysisk skada i alla fall. Men varför hon låg på golvet vet vi inte än, säger Tina Mansson.

Inom två månader ska utredningen resultera i en rapport. Om man i den kommer fram till att händelsen berodde på ett allvarligt missförhållande kommer det att göras en så kallad lex Sarah-anmälan till statliga IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Läs också: Oro för ökat antal missförhållanden

Mer läsning

Annons