Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk skräck i Draug – filmmakarpar väcker tusenåriga myter till liv i hälsingeskogen: "Allt kan gömma sig där"

/
  • Karin Engman arbetar med en ny film tillsammans med partnern Klars Persson. Den här gången handlar det om myter och vålnader från tusentalets Hälsingland i Draug.
  • Mycket gömmer sig i den stora skogen Ödmården.
  • Filmaffisch.
  • Huvudrollen spelas av esteteleven Elna Karlsson.

Filmmakarparet Karin Engman och Klas Persson är på gång med en ny film. Den här gången tittar de bakåt i tiden och väcker tusenåriga myter och väsen till liv i historien Draug.

Annons

Läs också: The Great dying – blodigt made in Bollnäs

I en helt vanlig villa, i ett helt vanligt bostadsområde i Bollnäs sitter två helt vanliga småbarnsföräldrar och bygger ihop en ruskig film på fritiden.

Det där låter ju som en film bara det, eller hur? Men det är verklighet. Karin Engman, frilansande maskör och sminkös, och Klas Persson, manusskribent och filmare samt vaktmästare till vardags, har sedan 2010 producerat zombieserien The Great dying. Den publiceras på youtube och har följare över hela världen.

– Vi har lika många tittare i USA som i hela Europa på den. Det blir ju så eftersom serien är på engelska, säger Karin Engman.

Läs också: Zombies har tagit över i Bollnäs

I början av januari kom ett första smakprov på deras nya produktion – då lades en trailer för filmen Draug ut.

Tiden för zombieserien är cirka 60 år framåt, efter en apokalyps som raserat det samhälle vi känner i dag. Draug däremot utspelar sig i en helt annan miljö för tusen år sedan – också det en mörk tid. Det är några årtionden in på 1000-talet och människors tro är i förändring.

– Det var då Hälsingland började kristnas, säger Karin.

Manuset skriver Klas. Det är han som har det största intresset för vikingatiden, den mytomspunna asatron och även de uråldriga sumererna. Sedan utvecklar de berättelsen tillsammans och arbetar sida vid sida med produktionen.

– Det görs inte så mycket film om vikingatiden, förutom de stora och starka krigarna. Men vikingatiden var inte bara de här barbarerna, det fanns ju vanligt folk också. Och det är i det vi har vårt påbrå, säger Karin.

Dessutom ligger södra Hälsingland mitt i det gamla Ödmården; den vidsträckta skog som delade Svealand från Norrland.

– Det är ganska tacksamt att göra film om de stora skogarna. Allt kan gömma sig där.

Och det gör det i Draug. En missionär och hans sällskap försvinner i Ödmården. Skogen var på den tiden full av rövare. För att ta reda på vad som hänt sänder kungen ut en armé, en hird. Truppledaren har också med sin adoptivdotter Nanna och hon kommer att spela en central roll i det som sedan händer.

Läs också: TV: Så blir du en zombie

När truppen kommer fram till Hälsingland inser de nämligen att bakom försvinnandet ligger något mycket mer komplicerat än vanliga "stigmän".

– En draugr är en vålnad som är skitläskig rent ut sagt, den kan göra folk galna och göra dag till natt och allt möjligt. En draugr är som vikingarnas vampyr och den går igen för att hämnas en oförrätt.

Inspelningen planeras starta i sommar och fram tills dess är det många saker som ska falla på plats. Det ekonomiska är en stor del.

– Vi jobbar på det, säger Karin diplomatiskt.

I den första filmningen anlitade de lokala amatörer och teaterstuderande. Om de personerna deltar i nästa steg eller om det blir proffesionella skådespelare återstår att se.

Mer om Hälsinglands historia: Vikingar, sjörövare och danska fogdar

De hoppas också på att få till ett för tiden autentiskt språk, om det är möjligt.

– Vi försöker få hjälp med att översätta dialogerna till runsvenska, men det är jättesvårt. Det är få professorer som kan språket.

Under tiden sprider de trailern, som på några veckor haft nära 10 000 visningar och blivit omskriven hos olika nätpublikationer med fokus på skräckfilm.

– Responsen har varit jättebra. Det är bloggare och e-tidningar över hela världen som skrivit om den och det har dragit ytterligare tittare till zombieserien också.

Se hela trailern här

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning