Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hiphopstjärnan Silvana spelar i Bollnäs

/
  • Silvana Imam röner framgång på turnén Jag är naturkraft. På fredag spelar hon på Kulturhuset i Bollnäs.

Hon är en av de starkaste musikaliska rösterna för feminism, mot rasism och homofobi. Hon är nominerad till Årets liveartist i P3 Guld och Grammisnominerad i tre kategorier.
På fredag spelar Silvana Imam i Bollnäs.

Annons

Hiphop-artisten Silvana Imam är högst aktuell just nu. Året går mot sitt slut och 2015 års svenska musikliv ska summeras och prisas.

Hennes namn förekommer på flera ställen. Hon är nominerad till Guldmicken, som är Sveriges Radio P3:s pris till bästa liveartist, och till Grammis i kategorierna Årets artist, Årets Hiphop/soul och Årets textförfattare.

Läs också: De dominerar nomineringarna

I början av det här året tog hon även emot utmärkelsen Årets homo på QX-galan.

I april i år släpptes hennes andra ep Jag dör för dig och hon inledde turnén Jag är naturkraft. På fredag kommer hon till Bollnäs för en konsert på Kulturhuset.

Med sina starka texter är Silvana Imam en artist som hörs och syns.

– Jag får många frågor om varför jag nu gör politisk musik, men det är inte mina intentioner att göra politisk musik. Jag är självklar, jag är inget undantag. Jag är inte en person som ska ”accepteras”. Normen gör mig politisk, säger hon i sin marknadsföring.

Läs också: Scenkonsten är allt

Bränslet till musiken kommer ur det utanförskap hon upplevde under skolåren. I mellanstadiet förstod hon att hon var lesbisk. Hon kände sig inte hemma i tjejnormen och hon var mobbad.

I en intervju i Svenska dagbladet från i somras beskriver Silvana hur det påverkat hennes sätt att se på människor i sin omgivning. Hur hon sätter dem i relation till varandra och läser av vilka som är emot och vilka som är med henne.

Samtidigt lät hon sig inte bli nedslagen. Hon var ordförande i elevrådet och jobbade sig till bra betyg.

Det var hiphopen som gav henne styrka.

I dag är hon en del av hiphopkollektiv RMH som förutom Silvana består av bland andra Adam Tensta.

Läs också: Adam Tensta och Svante Tidholm vill få männen att fatta

Silvana Imam har blivit en av Sveriges största hiphopartister sedan första skivan Rekviem släpptes 2013. Hon är orädd i sitt uttryck. Hon är en krigare. Men det är inte en fullt ut självpåtagen roll. Det är någon hon har blivit.

– Jag ska inte behöva prata om det här hela tiden, känna att jag måste för att andra inte vågar eller inte bryr sig. Jag förstår varför rollen sätts på mig, jag har tagit den själv genom mina texter. Men jag är artist. Anledningen till att jag gör den här intervjun är min musik, säger hon i Svenska Dagbladet.

Mer läsning

Annons