Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himlafenomenet har fått en förklaring

/
  • Det här fotografiet tog Rikard Söderberg cirka en mil söder om Örebro, vid exakt samma tidpunkt som Torbjörn Larsson beundrade himlafenomenet i Söräng.

Nu har vi fått ett svar på vad Torbjörn Larsson i Söräng såg på himlen, natten till tisdag.

Annons

- Det var en meteor, jag ser det på Rikard Söderbergs fotografi, säger Clas Svahn, ordförande i riksorganisationen UFO-Sverige.

Han har fått in några vittnesuppgifter från Sundsvall i norr till Värmland i söder. Meteoren lyste starkt och passerade himlavalvet klockan 00.06 natten till tisdagen.

- Det är skillnad mellan meteor och meteorit. Meteorer heter de så länge de färdas i luften. Meteoriter blir det om de slår ner i marken eller vattnet, säger han.

Clas Svahn berättar att ungefär 100 ton meteoriter om dagen kommer från rymden in till jorden. Det allra flesta landar i havet och upptäcks därför aldrig.

- Meteorerna kommer från någon komet som tappat grus eller från ett asteroidbälte. De är ovanligt att det kommer riktigt stora meteorer, ungefär vart femte eller vart åttonde år kommer det in riktigt stora över Sverige. Senast vi fick in en rapport om en meteor var 9 september i Småland, därför är det ovanligt att det kommer en till, så nära inpå, säger Clas Svahn.

Mer läsning

Annons