Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het kamp i valet i USA

/
  • Joakim Bergkvist, 33 år, uppvuxen i Alfta och bor med fru Adrian och barnen Ella, 3 år, och Liam, 3 månader, Dallas, Texas.
  • Joakim Bergkvist, 33 år, uppvuxen i Alfta och bor med fru Adrian och barnen Ella, 3 år, och Liam, 3 månader, Dallas, Texas.
  • Per Alftin, 48 år, uppvuxen i Bollnäs, bor med fru Jenine Schiavone Alftin och fem barn i Woodside, söder om San Fransisco i Kalifornien.
  • Pia Friberg-Dunn, 29 år, uppvuxen i Flästa och bor i dag i Key West, Florida med make och treårig son.

På tisdagen är det dags för amerikanerna att gå till val. Kommer demokraten Barack Obama eller republikanen Mitt Romney att bli USA:s näste president?

Vi har pratat med tre hälsingar som bor i USA, där presidentvalet är hetare än någonsin.

Annons

Joakim Bergkvist, 33 år, uppvuxen i Alfta och bor med fru Adrian och barnen Ella, 3 år, och Liam, 3 månader, Dallas, Texas. Joakim arbetar på Hitachi Consulting som kompensationsanalytiker.

- Jag får inte rösta eftersom jag inte är amerikansk medborgare, men om jag fick det skulle nog min röst gå till Barrack Obama. Min fru Adrian ska rösta på Obama.

  • Vad är den stora skillnaden med en amerikansk valkampanj jämfört med en svensk?

- I USA märks det tydligt att det är val. Det pratas politik på radio, tv och i sociala medier. Det finns reklam för de olika kandidaterna överallt. En sak som skiljer ett val i USA från ett svenskt val är hur öppen varje person är om vad de tycker och hur de kommer att rösta. I mitt område sätter husägarna upp skyltar på gräsmattorna som stolt visar hur de kommer att rösta. Där jag bor har ungefär vart tredje hus en sån skylt. Några har klistermärken på sina bilar. Det har också blivit populärt att smutskasta de olika kandidaterna på tv. Ibland kommer det tv-reklam som berättar hur dålig Barack Obama eller Mitt Romney är. Gamla saker dras upp om kandidaterna från deras liv innan de var presidentkandidater.

  • Vilka är de hetaste frågorna i valet, enligt dig?

- Obamas sjukvårdsreform, ekonomin, trupperna i Mellanöstern och rätten till fri abort.

Per Alftin, 48 år, uppvuxen i Bollnäs, bor med fru Jenine Schiavone Alftin och fem barn i Woodside, söder om San Fransisco i Kalifornien. Per driver ett byggföretag med 15 anställda.

- Jag har bott i USA i 28 år och är ännu svensk medborgare. Jag har funderat på att få dubbla medborgarskap, så jag får rösta. Om jag fick rösta skulle det bli på Mitt Romney. Obama lovade mycket som han inte har förverkligat. Romney vill ha en ändring i ekonomin och han är en framgångsrik affärsman så jag tror han har rätt egenskaper.

  • Vad är den stora skillnaden med en amerikansk valkampanj jämfört med en svensk?

- Valet är stort och många berättar gärna vem de kommer att rösta på. Jag är inte så insatt utan jag lyssnar mest på andra. Ungefär vart tionde hus i vårt område har en skylt på vilken de vill se som president. Här verkar flesta rösta på Romney. Men även Obama har anhängare här.

  • Vilka är de hetaste frågorna i valet, enligt dig?

- Ekonomin. Vi är inne i en lågkonjunktur med stor arbetslöshet. Folk vill ha en förändring.

Pia Friberg-Dunn, 29 år, uppvuxen i Flästa och bor i dag i Key West, Florida med make och treårig son. Maken arbetar som kock och är ansvarig för två restauranger. Pia arbetar på en av dem.

- Jag får inte rösta men jag önskar att Obama vinner. Rodney skrämmer mig. Han vill gå bakåt 50 år i tiden. Som att ta bort kvinnors rätt till abort.

  • Vad är den stora skillnaden med en amerikansk valkampanj jämfört med en svensk?

- Folk är väldigt spända över presidentvalet. Många bråkar med de som har skilda åsikter och olika tankar.

  • Hetaste frågan i valet, enligt dig?

- Det är att få ekonomin på fötter igen. Men det är ju lika i hela världen. Det pratas mycket om jobb och ekonomi och om abortfrågan förstås.

Mer läsning

Annons