Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemligt beslut om Bollnäs sjukhus

Landstingsstyrelsen godkände under måndagen villkoren för upphandlingen av Bollnäs sjukhus.

Men politikerna får än så länge inte berätta vad de har beslutat.

Annons

Det finns strikta regler kring offentliga upphandlingar. Innehållet i det så kallade förfrågningsunderlaget får offentliggöras först på onsdag, efter en personalinformation på sjukhuset.

Oppositionsrådet Alf Norberg (V) hävdar att det inte bara är så att politikerna inte får säga vad de beslutat om. Enligt honom kan de inte säga vad de beslutat.

– Vi har inte fått se hela förfrågningsunderlaget. Det är på 70 sidor och vi fick en snabb dragning med bilder på väggen.

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) avvisar kritiken mot hanteringen.

– Vi har fastställt de viktigaste kriterierna. Politikerna ska sedan inte lägga sig i detaljerna.

Alla partier utom Vänsterpartiet röstade ja. Vänsterpartiet hävdar att frågan är så principiell att den bör avgöras i ett val. De anser att sjukhusutförsäljningar är ett hot mot likvärdig vård i länet.

Partiet påminner om att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skrev under på det när de efter förra valet bildade majoritet med Vänsterpartiet.

Ann-Margret Knapp konstaterar att upphandlingen var viktig för att få till en ny majoritet med Centerpartiet.

– Det är inget som står i vårt partiprogram, säger hon. Men vi har en lite mer öppen inställning än Vänsterpartiet till alternativa driftsformer och partiets motstånd på riksnivå handlar i dag i första hand om utförsäljning av universitetssjukhus.

Mer läsning

Annons