Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helhetsgrepp ska lindra smärta

/
  • Kerstin Palm, arbetsterapeut, Birgit Kühn, läkare, Lena Lindblom, patient, Lena Snith-Qvarford, kurator, Anitha Olsson, patient och Kirsi Löfström, sjukgymnast, har bara positiva erfarenheter av det multimodala teamets verksamhet.

En ny behandlingsmodell ska ge bättre vård till patienter med kroniska smärtor. Genom koordination mellan olika grenar av sjukvården ska fler patienter än tidigare få hjälp och lindring.

Annons

Nu kan primärvården ta till det multimodala teamet Bollnäs-Ovanåker, när man har att göra med personer som under längre perioder dragits med smärtor som har svårdefinierbara orsaker. Tidigare har den normala gången varit att läkaren gjort en bedömning och remitterat vidare patienter med kroniska smärtor till specialister, till exempel kurator eller sjukgymnast. Men inte sällan har patienten återkommit efter en tid och man har kunnat konstatera att problemen kvarstått och att det behövs en ny runda hos en annan specialist.

I det multimodala teamet koordinerar läkare, kurator, sjukgymnast och arbetsterapeut sitt kunnande kring patienten. Alla gör sina respektive bedömningar och sedan diskuterar man tillsammans var patienten hör hemma. Patienterna utbildas också för att också de ska få en helhetsbild av sina problem. Detta genom multimodala kurser för att få rätt kunskap och verktyg för att själva kunna hantera sin situation.

- I slutänden hänger trots allt behandlingsresultatet på hur stor förståelse och vilja patienterna själva har för att förbättra sin situation, säger Lena Snith-Qvarford, kurator i multimodala teamet.

En första kursomgång med en premiärgrupp patienter har också pågått i två månader och resultaten har varit positiva.

- Det har inneburit en fantastisk förändring för mig, säger Anitha Olsson, patient som under många år dragits med kroniska smärtor. Jag har redan blivit av med mycket av de smärtor jag haft.

Mer läsning

Annons