Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena blir polis i Afrika

/

Av 500 sökande var Helena Sundberg-Wallström en av få utvalda.

Snart väntar hennes livs största äventyr – som FN-polis i Liberia.

Annons

– Det är en utmaning som heter duga, jag vet att det inte kommer att bli lätt, säger Bollnäs/Ovanåkers tidigare närpolischef.

I mitten av maj går planet med destination Monrovia, vad som händer efter det har hon ingen aning om. Inte heller var hon hamnar.

– Allt bestäms när vi kommer ner, men jag har försökt att förbereda mig mentalt. Jag känner folk som har varit där förut och jag har sett bilder och filmer från landet.

Tanken på att arbeta som FN-polis har nästan alltid funnits. Men det är först nu som Helena Sundberg-Wallström känner att tiden är rätt.

– Det ska bli jätteintressant, mitt livs äventyr. Jag tror att det blir en erfarenhet och en utveckling av mig som människa. Det sägs att det inte är lätt att komma tillbaka, att man har en helt annan syn och värderar det man har på ett annat sätt.

Helena Sundberg-Wallströms roll blir som mentor och rådgivare åt den lokala polisen. Hennes uppgift blir också att försöka öka allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Det blir inte lätt. Under inbördeskrigen våldtogs väldigt många kvinnor.

– De som våldtar gör det som en krigshandling. Det är ett sätt att förstöra uppbyggnaden av infrastrukturen eftersom kvinnor utgör en så stor procent av befolkningen. Vi ska stötta polisen i deras arbete. Jag både hoppas och tror att jag kan bidra med den kunskap jag har som polis, säger hon.

Mer läsning

Annons