Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela prästgården blir kontoriserad

/
  • Bollnäs prästgård har behållit sitt utseende sedan 1765. Redan tidigare, ända sedan medeltiden, fanns en prästgård på samma plats. Kyrkoherdar och kontraktsprostar har bott här sedan dess.

Bollnäs prästgård har haft sitt nuvarande yttre utseende sedan 1765. Genom alla år har församlingens kyrkoherdar bott i byggnaden intill kyrkan.

Men nu blir även prästvåningen kontoriserad.

Annons

Den nuvarande kyrkoherden Lena Wängmark har valt att inte bosätta sig i den magnifika, herrgårdsgula byggnaden på höjden mittemot själva kyrkan.

- Det kan vi inte ha någon synpunkt på. Kyrkoherden har inte längre någon skyldighet att bo i tjänstebostad, säger Bertil Hulth, kyrkorådets ordförande.

Sedan många år tillbaka finns pastorsexpeditionen och församlingens administration i den norra flygeln i huvudbyggnaden. Det handlar om drygt halva prästgården.

Men i byggnadens södra flygel – som stod färdig just 1765 – har kyrkoherdens bostad varit inrymd. De senaste decennierna har kyrkoherdarna disponerat ungefär 400 kvadratmeter i den delen.

Nu tar den långa traditionen slut.

- Tanken är att prästvåningen i stället ska göras om på kontor. På sikt kan det bli aktuellt att flytta också den kyrkliga samfällighetens administration dit från det tidigare tingshuset, säger Bertil Hulth,

Tills vidare är det dock Förvaltnings AB Bollbro – som i dag håller till på gamla SJ-området – som flyttar in med sitt kontor.

Men någon mer genomgripande ombyggnad blir det inte i det här skedet.

- Vi ställer i ordning en del kontorsplatser, men bygger inte mycket nytt. Men genom att vi ändrar användningen av lokalerna krävs ändå ett tillfälligt bygglov från miljö- och byggnämnden, säger Lars-Åke Holmqvist, kyrkans fastighetschef.

Mer läsning

Annons