Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hektisk tid för Kikki

/

(Uppdaterad torsdag) Nästa år firar hon 40 år som artist och hon är mer upptagen än någonsin.

Med ny kritikerrosad skiva och boksläpp är Kikki Danielsson i ropet igen. Skandalerna har hon lämnat bakom sig.

– Nu har det vänt, säger hon och ler.

Annons

Det är en glad och avspänd Kikki Danielsson som tar emot i hemmet i Bollnäs. Hon är utan smink och ledigt klädd i leggings och tröja. Hon öppnar med dammsugaren i högsta hugg. Städningen har fått stryka lite på foten av allt resande, förklarar hon.

Och det är inte konstigt, våren har varit intensiv för schlagerartisten. I april var det release på hennes första soloalbum på 18 år. Plattan har fått namnet "Första dagen på resten av mitt liv" och är självutlämnande.
Egentligen var en skiva inte alls vad hon tänkt, men artistkollegan Sören "Sulo" Karlsson från rockbandet Diamond dogs fick henne på andra tankar. Han hade ett antal låtar åt henne – bara hon själv ville.
– Jag hade nästan lust att säga nej, jag var trött på hela branschen. Jag hade gjort mitt och funderade på att förtidspensionera mig. Men jag tyckte konstellationen rocksnubbe och schlagersångerska lät intressant. Och det här betyder mer för mig än något annat album jag har gjort.
Kikki är inte enda hälsing på plattan. Även Per Persson från Bollnäs (Perssons pack) och Pär Engman från Bergsjö (Engmans kapell) medverkar. Skivan har fått fina recensioner i tidningar och blev den högst placerade nykomlingen på Svensktoppen veckan den kom ut.
– Jag är chockad, äntligen skriver tidningarna om att jag håller på med musik, säger Kikki ironiskt och syftar på de skandaler som kvällstidningarna kablat ut om henne genom åren.
Men det är inte bara signeringsturnéer för skivan som upptar hennes tid. Den 25 augusti släpper hon sin första bok, självbiografin "Kikki Danielsson - ett schlagerliv". Där får vi följa schlagerstjärnans liv i sorg och glädje. Från den otrygga barndomen med adoption och mobbning till kärlek, skilsmässa, karriärminnen, alkoholproblem och den frostiga relationen till media.
I boken berättar hon om när barnavårdsnämnden kom och hämtade henne med sin stora, mörka bil. Fem år gammal fick hon skiljas från föräldrarna. Medan hon skrek och bankade gled bilen iväg samtidigt som pappans siluett blev allt mindre.
– Det är ett trauma som har följt mig hela livet. Men det kändes väldigt bra att skriva boken, det här är min story. Jag har fått nog av förvrängda tidningsrubriker. Det finns bara en som vet den rätta sanningen och det är jag.
Kikki Danielsson är en upptagen kvinna. Flera gånger under intervjun ljuder ringsignalen "Skicka hem mig till Bollnäs" från mobilen. Det är agenter som vill boka in nya intervjuer, både för boken och för skivan.
I morgon, torsdag, är det gästbesök på Pridefestivalen i Stockholm som gäller. Dagarna fylls sedan med intervjuer i tidningar, radio och tv. I slutet av augusti är kalendern också fullbokad. Spelning på kryssningsfartyget Cinderella den 22 augusti, gäst i P1 dagen efter och boksläpp två dagar senare.
– Så mycket som jag har rest i år har jag nog inte gjort någon gång, säger hon.
Kikki Danielsson tycker det är skrämmande med alla fördomar. Som nykter alkoholist har hon fått sin beskärda del.
– En del tycker en gång alkoholist, alltid alkoholist. Men jag har ingen anledning att dricka nu. Jag kan inte dricka vin i dag och jag vill inte heller. För mig var alkoholen en flykt, en medicin för att stå ut. Men nu har det vänt.
Kikki Danielsson har bott i Bollnäs kommun sedan 1984. Tankar finns dock på att lämna Bollnäs och ett alternativ är Gävle. Det som lockar är bättre pendlingsmöjligheter till Stockholm.
– Det är där som allt händer, säger hon.

Mer läsning

Annons