Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hävde häktning för misstänkt 17-åring

Den man som först var anhållen i sin frånvaro för mordbrandsförsöket i Arbrå och sedan häktad har placerats på ett boende. På fredagen omhäktades de två unga personer som greps efter en biljakt, samma natt som brottet skedde.

Annons

En kväll i slutet av augusti hälldes brännbar vätska in genom ett brevinkast i en lägenhet i Arbrå. Därefter släpptes papper och en tändare in.

Men elden fick inget fäste och paret som befann sig i lägenheten larmade polisen. Inom några timmar, och efter en biljakt, hade en ung man och en ung kvinna gripits som misstänkta för försök till mordbrand.

Läs också: Två gripna för försökt till grov mordbrand

De två personerna har varit frihetsberövade sedan dess och på fredagen omhäktades de för andra gången. Nu har åklagaren fram till och med den åttonde oktober på sig att väcka åtal.

Läs också: Misstänkta för mordbrandsförsök kvar i häkte

En tredje person, en 17-årig pojke hemmahörande i norra Sverige, var anhållen i sin frånvaro för brottet och han greps i Lycksele för två helger sedan i samband med ett annat brott. Åklagare Lars Göransson valde att häva häktningsbeslut för 17-åringen på torsdagen.

Läs också: Tredje misstänkt för försök till mordbrand gripen

– Det beror inte på att han är mindre misstänk, utan att det krävs synnerliga skäl för att ha en 17-åring häktad, säger åklagaren.

Enligt honom har socialtjänsten ordnat en bra placering åt 17-åringen i Södertälje och han transporterades dit av polis på torsdagen.

– Så han är inte på fri fot, men han är inte heller häktad.

Senast den åttonde oktober måste Lars Göransson väcka åtal mot de två häktade personerna. Om det kommer att vara möjligt, eller om det blir ytterligare omhäktningar, är oklart.

– Det hänger mycket på tekniska analyser. De tar tid hos NFC (Nationellt forensiskt centrum) och det är en flaskhals för oss.

Mer läsning

Annons