Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på Försäkringskassan

Allt fler sjukskrivna mister sin sjukersättning. De nya reglerna är tuffare och ofta får Försäkringskassan ta alla klagomål. Något som Mats Hedlund, områdeschef i Bollnäs, tycker är fel.

- Det är regeringen som fattat beslutet. Vi genomför.

Annons

I gårdagens Ljusnan berättade vi om Jan Johansson som jobbar halvtid och enligt läkare och psykologer inte klarar mer. Den bedömningen har dock inte gjorts av Försäkringskassan, som säger att han är frisk nog att jobba. Han är alltså en av alla utförsäkrade och kommer att mista sin sjukersättning.

Mats Hedlund är områdeschef för Försäkringskassan i Bollnäs och kan inte uttala sig specifikt om Jan Johanssons fall, men berättar hur Försäkringskassan gör när de bedömer ansökningar om sjukersättning.

- Man har en sjukdomsdiagnos som berättar hur länge man bedöms vara arbetsoförmögen. Det finns beslutsstöd som vi använder oss av, där en viss typ av sjukdom bedöms ha en viss sjukskrivningstid. Har man fått tidsbegränsad sjukersättning är det för att en läkare bedömt att det inte finns nedsättning för hela livet.

I och med den nya lagstiftningen har man bara rätt till sjukersättning om man bedöms ha en varaktig diagnos.

Mats Hedlund säger att det blivit tuffare i och med den hårdare lagstiftningen men tycker att kritiken ofta riktas åt fel håll.

- Det här är en lag grundat på ett regeringsbeslut som vi genomför. Vi hängs ofta ut som känslokalla och att vi inte bryr oss om människor. Men våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb mitt i allt det här.

Mer läsning

Annons