Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt slit ger resultat

/
  • Dirigent och solist, Magnus Larsson och Joel Nyman i aktion under repetitionen med SHOF i Bollnäs.
  • En stunds samling innan kvällens repetition drar i gång. Magnus Larsson är bara 23 år men redan erfaren dirigent, studerar orkesterdirigering för Glenn Mossop vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.
  • Noter och den viktiga dirigentpinnen ligger klara och väntar på Magnus Larsson.
  • Dags att stämma instrumenten. Lasse Bertilsson ger ton.

Det är torsdagkväll och orkestern har precis stämt sina instrument. Magnus Larsson höjer dirigentpinnen. Repetitionen på kulturskolan i Bollnäs med Södra Hälsinglands Orkesterförening, SHOF, är i gång. På fredag ska allt sitta för då är det konsert i Alfta kyrka. Sedan följer Kulturhuset i Bollnäs på lördag och Söderhamns teater på söndag.

Annons

Sedan september har Magnus Larsson, som studerar orkesterdirigering för Glenn Mossop på Musikhögskolan i Stockholm, nästan varje vecka rest från Stockholm till Bollnäs för att repetera med SHOF. Orkestern består av såväl erfarna musiker, som musiklärare och elever från folkhögskolan och kulturskolan.

– Även om det är en amatörorkester tycker jag att de hänger med bra. De jobbar professionellt, säger Magnus Larsson.

Läs mer: Feststämning med SHOF

För violinsolisten Joel Nyman är det första gången han möter orkestern inför konserten. Men det betyder inte att han är ny för orkestern, eller den för honom. Det var ju här han började som tonåring när han tog violinlektioner av Lasse Bertilsson på kulturskolan.

Läs mer: Stipendier till Bollnäs- och Ovanåkersmusiker

– Det var Lasse som pushade mig att söka till Musikkonservatoriet i Falun när jag skulle börja gymnasiet. Jag var lite osäker först, men att flytta till Falun är det bästa val jag gjort i mitt liv, berättar Joel Nyman . Han har nu hunnit bli 26 år, tagit sin examen både från Musikkonservatoriet i Köpenhamn och Musikhögskolan i Stockholm, frilansat och nu åter satt sig på skolbänken.

– Det var bra att känna på arbetslivet ett år efter examen. Men nu känner jag att jag vill klämma ur det mesta som finns genom att gå solistutbildningen i Köpenhamn. Jag står och övar hela dagarna och har individuella lektioner med professor Serguei Azizian, säger han.

Magnus Larsson är bara 23 år men har redan skaffat sig rutin och erfarenhet som dirigent. Hans mål är att få arbeta mer med opera. Han har fått känna på det, både på Folkoperan och i Sundsvall och i april väntar Offenbach på Hofteatret i Köpenhamn. Att läsa hans CV, med alla utbildningar och uppdrag är imponerande. Hur har han hunnit?

– Jag tog ett beslut tidigt att jag skulle kunna leva på musiken. Därför utbildade jag mig också till organist, säger han så att det låter självklart.

Han planerar att flytta till Berlin och ta sin mastersexamen där.

Magnus Larsson och Joel Nyman känner varandra sedan tidigare, båda bor i Stockholm och pendlar en del till Köpenhamn. Magnus Larsson, som kommer från Köpenhamn, har flickvännen där och Joel Nyman studerar där.

– Vi träffas på tåget, skojar de.

Veckans konserter med SHOF består av tre delar: Mozarts Ouvertyr ur operan Seraljen inleder och Joseph Haydns symfoni nr 104 i D-dur, "London", avslutar. Däremellan får Joel Nyman visa sin briljans som solist i Max Bruchs violinkonsert i g-moll opus 26.

– Jag kan lova en verklig diamant i den violinkonserten! Den andra satsen är en av de vackraste som finns, säger Joel Nyman.

Kulturskolan i Bollnäs har en lång tradition av att ha skolat elever som sedan gått vidare till en musikkarriär. Lasse Bertilsson är glad över skolans status och dess engagerade lärare och elever. Men det räcker inte att vara duktig musiker för att satsa på en karriär som solist eller dirigent. Det krävs en mental styrka, en vilja att jobba hårt. Ungefär som för idrottaren, man måste ha vinnarskalle.

– Men det handlar inte bara om viljan att alltid bli bäst, utan om det konstnärliga skapandet, – musiken – också, påpekar Joel Nyman.

Visst måste man vara beredd på konkurrens, det är en del av jobbet, förklarar han, men det är bra att påminna sig om varför man vill hålla på med musiken. Psyket ska klara av slitet, man ska kunna fokusera, lära sig strukturera och disponera.

För Joel öppnade sig världen när han gick i Falun.

– Nu kan jag inte tänka mig något annat än musiken.

Läs mer: Med klassisk musik som passion

Repetitionen på Kulturskolan i Bollnäs fortsätter. Magnus Larsson har full koll på orkestern. Och musikerna, som också sliter var och en för sig mellan repetitionerna, får träna samspel, intoneringar och balans i förhållande till stämmorna och solistens insatser.

När väl orkestern sitter på plats framför publiken i konsertsalen, dirigenten slår in och solisten gör sig redo – då är det mesta av jobbet klart. Det är arbetet innan som alltid är grunden, det som gör att det blir bra, menar Joel.

– Konserten, det kanske är 10 procent. Paketet ligger klart för leverans, det är bara att trycka på enter, säger han.

På fredag-lördag-söndag får vi höra resultatet.

Fler konserter i Hälsingland: Oj så mycket musik i höst

Mer läsning

Annons