Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här skapas integration genom konst

/
  • Sabah Ingvarsson ristar och målar fram detaljrika motiv på träskivor med en yta av lera.
  • Samlingsutställningen Nyanserade bildvärldar ska visas på Region Gävleborgs nio ungdomsmottagningar och innehåller bilder och filmer av Caisa Bromberg, Santiago Mostyn och Sandra Isacsson.
  • Lokomotiv blev välbesökt när de på måndagen bjöd in till vernissage och internationell konstafton.

Bildens kraft råder det i dag ingen tvekan om. På Lokomotiv utnyttjar man den till att berätta historier och få människor att komma närmare varandra.

Annons

När föreningen och fotogalleriet Lokomotiv startade beslutades att mångfald ska vara något man jobbar både för och med. På måndagskvällen kunde de visa upp resultaten av några av sina första riktiga mångfaldsprojekt. Då hölls både internationell konstafton och vernissage för utställningen Nyanserade bildvärldar.

Under kvällen premiärvisades Samuel Alazars film Välkommen hit, som handlar om integration i Bollnäs. Över 50 personer trängde in sig i ett inte alltför stort rum för att få se den.

Det var också premiär för utställningen Hej, jag heter... Den är resultatet av en workshop som fotografen och eldsjälen i föreningen Johanna Syrén höll i under en veckas tid. Åtta personer som kommit till Bollnäs som asylsökande deltog och utställningen består av porträttbilder på deltagarna och korta, enkla, men starka texter om dem.

– Alla har en historia att berätta och det ville vi göra, säger Johanna Syrén.

Förutom under galleriets ordinarie öppettider ska utställningen visas för elever i grundskolan.

– Det är viktigt att få förklara för de yngre vad en flykting och en asylsökande är, säger Johanna Syrén och tillägger att både hon och någon av deltagarna i workshopen kommer att delta vid varje visning.

Nyligen beslutade Flyktingenheten i Bollnäs att ge Lokomotiv ett bidrag på 45 000 kronor för deras mångfaldsarbete under hösten och även Kulturenheten ger ett bidrag.

– Nyligen var vi på Landskrona fotofestival och föreläste om våra integrationsfrämjande kulturprojekt. Det är roligt om Bollnäs kan bli en förebild på det området. Kultur är ett så enkelt och spontat sätt att mötas, säger Johanna Syrén.

Under kvällen var det också premiär i fotogalleriet för annan konst än den som skapats med hjälp av en kamera. Sabah Ingvarsson visade sina detaljrika motiv som hon skapar genom att rista i och måla på träskivor som har en yta av vit lera.

– Jag har alltid inspirerats av naturen och gjorde det ännu mer när jag kom till Sverige. Allt vi har i oss, som celler och nerver, finns också i naturen, säger Sabah Ingvarsson, som flyttade hit från Pakistan för tio år sedan. …

Samlingsutställningen Nyanserade bildvärldar har skapats av tre fotografer och kommer att visas på Region Gävleborgs nio ungdomsmottagningar.

Läs även:

Kyrkokonsert ska ge pengar till flyktingar

Mer läsning

Annons