Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får alla lära sig simma

/
  • Arkivbild. I Bollnäs och Ovanåkers kommuner är simundervisningen ett obligatoriskt inslag när man börjar i skolan.

I både Bollnäs och Ovanåkers kommuner får alla elever lära sig att simma i grundskolan. Men formerna skiljer sig åt. I Bollnäs koncentreras utbildningen till årskurs 1 medan klasserna i Ovanåkers kommun har schemalagt bad varannan vecka från förskolan till årskurs 6.

Annons

I läroplanen för grundskolan slås det fast att skolbarnen ska lära sig att simma redan när de går i årskurs 1 till 3. För att få godkänt i ämnet idrott och hälsa ska de även kunna simma 200 meter, 50 av dem på rygg, när de går ut årskurs 6. Ändå kan drygt åtta procent av eleverna i årskurs 5 i Sverige inte simma enligt Svenska Livräddningssällskapet.

I Bollnäs får alla barn i årskurs 1 gå till Bollnäs simhall tio gånger under vårterminen för att lära sig att simma. Det är simlärarna på simhallen som står för den undervisningen.

– Vi kör mycket flytövningar och övar armtag och bentag. Det man ska kunna är att hoppa i vattnet och simma 25 meter bröstsim, säger Ylva Olsson, simlärare och bad- och idrotthallsvaktmästare.

Klarar man inte målet får man fortsätta med ytterligare tio veckor när man går i årskurs 2, sedan tio till i årskurs 3 och så vidare, tills man lärt sig simma.

Efter man klarat det provet så fortsätter simundervisningen under ordinarie idrottslektioner. På Nyhamre skola får varje klass två badveckor per termin, vilket innebär fyra tillfällen i vattnet per termin. Det är under den tiden som man arbetar med att eleverna ska klara 200 meter simning med 50 meter rygg innan de gått ut årskurs 6.

– Man strävar så klart efter att de ska nå målet så tidigt som möjligt. Hur det ser ut är olika från år till år. I fjol så var näst intill alla klara, säger Maria Jonsson, idrottslärare på Nyhamre skola.

I Ovanåkers kommun bedrivs simundervisning i Celsiushallen i Edsbyn och i simhallen i Alfta. Stefan Engh, som nu ansvarar för simhallarna, har också jobbat som simlärare i cirka 20 år.

– Från förskoleklass till klass 6 så badar man varannan vecka. I början så är det mer eller mindre plask och lek som gäller, så de får lite vattenvana. När de blir äldre så ställs lite mer krav, säger han.

Utöver simundervisningen som sker via kommunen och skolan erbjuder även Bollnäs simsällskap simskola under hösten och våren. Torbjörn Svensk är verksamhetsledare för simsällskapet och han tycker att det är rätt bra ställt med simkunskaperna i trakten.

– Men man kan alltid sträva efter att bli bättre. Med vår kultur med öppna sjöar och mycket bad är det hur viktigt som helst att man behärskar att vara i vattnet, säger han.

Mer läsning

Annons